Zastupnički dom Parlamenta

Oboren izvještaj o radu Vlade Federacije BiH

48 zastupnika je glasalo za ovaj izvještaj, 20 je bilo protiv i 6 suzdržanih.
Vijesti / Politika | 28. 06. 2022. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH je oborio izvještaj o radu Vlade Federacije BiH. 48 zastupnika je glasalo za ovaj izvještaj, 20 je bilo protiv i 6 suzdržanih.

Izvještaj je predstavio premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

''Godišnji izvještaj Vlade FBiH sadrži najznačajnije aktivnosti, tabelarni pregled godišnjih rezultata i aktivnosti o strateškim ciljevima i obrazloženjima onih koji nisu izvršeni ili nisu izvršeni u potpunosti. Izvještaj je rađen na osnovu izvještaja Federalnih ministarstava. Strateški ciljevi koji su implementirani vezani su za usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije, što je uvijek na prvom mjestu'', rekao je Novalić.

Također, kako je rekao premijer, fokus je bio i na očuvanju makroekonomske stabilnosti i jačanje proračunske odgovornosti za vrijeme pandemije, ekonomske reforme, izgradnja i rekonstrukcija transportne, energetske i okolišne infrastrukture, nastavak reformi pravosuđa, zdravstva, javne uprave i socijalnog sektora, borba protiv korupcije, organiziranog kriminala, jačanje suradnje sa civilnim društvom i jačanje suradnje između županija, piše Avaz.

''Vlada FBiH je u 2021. je poduzela niz aktivnosti kako bi poboljšala stanje u određenim oblastima. Izvještaj o konkurentnosti u 2021. godini, koji je proizveo OECD, da smo poduzeli širok i sveobuhvatan paket mjera u borbi protiv koronavirusa i ne samo to... Naše mjere su bile usklađene sa najbogatijim zemljama svijeta. Fiskalna politika je ključ našeg oporavka, jer imamo ograničene kapacitete u primjeni monetarne politike, a to potvrđuje i spomenuti izvještaj u kojem stoji da su fiskalne mjere bile od presudnog značaja za ublažavanje posljedica pandemije, a posebno kada je u pitanju tržište rada. Raduje me kada o našem radu ovako govori jedna svjetska i nepristrana organizacija kao što je OECD i zaista smo uradili najbolji rezultat kada su u pitanju BDP, izvoz i javni prihodi'', kazao je.

Kako je rekao, Federalna ministarstva su predložila 81 zakon, od čega je 36 usvojeno Vladi, 14 uredbi, 15 odluka, 42 pravilnika, od čega 29 usvojeno na Vladi, dvije strategije i 17 ostalih dokumenata, strategija, proračun i tako dalje.

''Rast javnih prihoda vraćamo građanima, što je značajno u vremenu inflacije. Želim da izdvojim kako je zbog toga ove godine bilo i redovno i vanredno usklađivanje mirovina. One su povećane za 11 posto, ali mi smo i prošle godine dali podršku umirovljenicima u iznosu od 150 i 170 KM i na to potrošili 65 milijuna KM. Konačno smo usvojili i Zakon o obrtu'', dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close