(de)blokada

Odbijene izmjene Poslovnika Doma naroda BiH

Pet izaslanika bilo je za ovaj prijedlog, devet protiv i jedan je bio suzdržan prilikom glasanja.
Vijesti / Politika | 03. 06. 2024. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH završena je na način da je prihvaćen hitni postupak, ali su odbijene izmjene Poslovnika o radu tog doma zbog čega je bila sazvana današnja hitna sjednica.

Pet izaslanika bilo je za ovaj prijedlog, devet protiv i jedan je bio suzdržan prilikom glasanja.

Skraćivanje trajanja rasprave

Time je odbijena inicijativa koju je podnio predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović (NiP), koja se među ostalim odnosila na to da se prijedlog zakona bez mišljenja Ustavnopravne komisije ne može naći na dnevnom redu sjednice tog doma.

Predloženim izmjenama Poslovnika predviđalo se skraćivanje trajanje rasprave kao i ograničavanje mogućnosti replika i rasprava izaslanika a ključni dio odnosio se na to da se ne mogu na dnevni red stavljati zakoni koji su u suprotnosti a Ustavom BiH.

Izmjenama Poslovnika, kako je dodao Ademović na sjednici, predviđeno da se prije izjašnjavanja o dnevnom redu, prijedlog zakona, osim zakonodavno-pravnom sektoru, dostavi i Ustavnopravnoj komisiji Doma naroda. 

Izaslanik Šefik Džaferović (SDA) rekao je kako je to način da se riješi jedna situacija u koju su dovedeni predlaganjem ''očigledno neustavnog zakona o Ustavnom sudu BiH''.

Džaferović o udaru

''Naš odlazak s prethodne sjednice nije blokada, nego pokušaj da se spriječi udar na BiH. Postoje pravila, a prvo je poštivanje Ustava BiH'', rekao je Džaferović.

Prethodna sjednica Doma naroda prekinuta je 18. ožujka nakon što je u dnevni red uvršten zahtjev Želimira Neškovića (SDS) da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Nešković je rekao da današnja hitna sjednica nije sazvana na osnovu Poslovnika, te da hitnu proceduru ne može imati neki drugi akt izuzev zakona. 

''Nije problem da se priča o izmjenama Poslovnika, ali na redovnoj sjednici, jer Poslovnik nije zakon'', istaknuo je Nešković dodajući da se čine prekršaji iz sjednice u sjednicu.

Špirić o smokvinom listu

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragan Čović (HDZ BiH) je rekao da su o ovoj temi razgovarali više puta u okviru kolegija, te da ne vidi razloge za izmjene Poslovnika. 

''Ne možemo biti u blokadi ovog doma 2,5 mjeseca i da o tome šutimo. Trebamo se vratiti redovnoj sjednici. Ne vidim da bi se bilo kakvim izmjenama našeg Poslovnika, pa i ovim danas predloženim, bilo šta deblokiralo'', naveo je Čović. 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić (SNSD) je podsjetio da je Poslovnik tog doma po hitnoj proceduri donesen 2016. godine, dodajući da svatko treba procijeniti mogu li se njegove izmjene donositi po istoj proceduri.

''Mislimo da u ovom trenutku u BiH svi znaju da najveći problem nije u Poslovniku o radu Doma naroda'', istakao je Špirić.

"Ovo je poslužilo da kažete, evo, bila je posebna sjednica, sada se možemo vratiti na sjednicu. Sigurno je da izmjene neće imati podršku doma", rekao je Špirić prije glasanja ističući da  prijedlog Bošnjaka predstavlja "smokvin list" kojim Klub Bošnjaka želi prikriti štetu prouzrokovanu blokadom Doma naroda.

 

Kopirati
Drag cursor here to close