SIP BiH

Sporni listić vraća PDP u Dom naroda, SDND najavljuje žalbu

Ova odluka da se "prizna" sporni listić PDP-a izglasana je sa pet glasova za i dva protiv.
Vijesti / Politika | 31. 05. 2024. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je danas da je nedopustivo da se koriste manipulacije Ustavnog suda BiH, Suda BiH i Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH da bi se prekrajala izborna volja zastupnika Narodne skupštine u procesu izbora izaslanika Doma naroda BiH.

SIP je naime ponovno priznao "sporni listić" liste PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske.

Povratak na početak

Ustavni sud Bosne i Hercegovine još ranije djelomično je usvojio apelaciju PDP-a i potvrdio da im je povrijeđeno pravo na slobode izbore, a sve u vezi s izborom izaslanika u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Nakon te odluke Ustavnog suda BiH, Sud BiH sve je vratio SIP-u na ponovno odlučivanje.

"Faktički vraćamo se na početak kada je dostavljen materijal Narodne skupštine odnosno njene komisije i smatram da mi sada utvrđujemo rezultate kako smo uvijek utvrđivali", rekao je Željko Baklar, član SIP-a.

Ova odluka da se "prizna" sporni listić PDP-a izglasana je sa pet glasova za i dva protiv. Protiv su bili Irena Hadžiabdić, predsjednica SIP-a i Vlado Rogić, član povjerenstva.

Iz Narodne skupštine RS priopćeno je kako ''je sporni glasački listić nevažeći i po Izbornom zakonu BiH i po Uputstvu o postupku provođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH''.

Znak H

"Zbog toga se ne može dozvoliti da SIP BiH u suradnji s Ustavnim sudom BiH i Sudom BiH odlučuje tko će biti izabran za izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, jer to pravo isključivo pripada Narodnoj skupštini u skladu s Ustavom BiH gdje je propisano da izaslanike iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je uvidom u sporni glasački listić za izbor izaslanika iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda vidljivo da se na dnu glasačkog listića nalazi odjeljak pod nazivom "Napomena" gdje u prvoj rečenici stoji uputstvo o glasanju: "Glasanje se vrši stavljanjem znaka H u kvadratić pored naziva predlagača kandidatske liste /politički subjekt ili poslanik zastupljen u Narodnoj skupštini Republike Srpske/".

"Uvidom u sporni glasački listić vidljivo je da je kvadrat sa tekstom: `PDP-Partija demokratskog progresa` prekrižen /ne radi se o znaku H/, a da je kvadratić pored naziva predlagača kandidatske liste ostao prazan", navodi se u priopćenju.

Na osnovu ovog, pojašnjavaju u priopćenju, vidljivo je da sporni glasački listić nije popunjen kako je to propisano u spomenutoj Napomeni i da je samim tim nevažeći prema Uputstvu o postupku provođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, što je ispravno utvrdila Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupštine Republike Srpske.

SNSD najavljuje žalbu

"S obzirom na to da sporni glasački listić nije ispunjen, jer je kvadratić pored naziva predlagača kandidatske liste prazan, on je nevažeći", navodi se u priopćenju.

Radovan Kovačević, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da će SNSD uložiti žalbu na odluku SIP-a BiH kojom se priznaje sporni listić liste PDP-a za Dom naroda PS BiH i da očekuje da će žalba biti uvažena.

''SNSD će imati i ovaj put mogućnost da uloži žalbu i vjerujemo da će ta žalba biti uvažena i da će se prepoznati ono što je potpuno jasno, a to je da se radi o nevažećem glasačkom listiću, da se radi možda o tome da je netko poručio da ga PDP ne zanima, jer je prekrižio cijeli PDP, ali nikako se ne radi o tome da je netko imao namjeru da podrži listu PDP-a'', rekao je Kovačević.

Naveo je kako je ova odluka ''nastavak ujedinjene borbe jednog dijela međunarodne zajednice, na prvom mjestu zapadnog dijela, političkog Sarajeva i opozicije iz Republike Srpske, protiv, kako kaže, prava, pravde i narodne volje Republike Srpske''.

Kopirati
Drag cursor here to close