Samo jedan kandidat se odazvao

Odgovori kandidata za Vijeće Grada Mostara: ''Intervju umjesto debate za Sjever, Jug i Jugoistok"

Planirana je organizacija šest live debata, no s obzirom da se za gradska područja Sjever, Jug i Jugoistok odazvao po jedan kandidat debata je nemoguća
Vijesti / Politika | 04. 10. 2024. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće mladih Grada Mostara uz pomoć portala Bljesak.info organiziralo je panel diskusije kandidata za predstojeće izbore u Mostaru. Voditelj Dino Gluhović imao je priliku postavljati pitanja kandidatima za vijeće iz svih područja Grada Mostara. Live su organizirane debate za područja Stari Grad, Jugozapad i Zapad.

Planirana je organizacija šest live debata, no s obzirom da se za gradska područja Sjever, Jug i Jugoistok odazvao po jedan kandidat debata je nemoguća, pa je kandidatima koji su se javili ponuđeno da tekstualno odgovore na planirana pitanja.

U nastavku donosimo njihove odgovore.

Iz područja Jugoistok javio se Amar Džiho.

S obzirom na Vaše iskustvo iz nevladinog sektora, kako ocjenjujete trenutni odnos Grada Mostara prema udruženjima koja zastupaju interese građana, posebno mladih, i kako biste taj odnos poboljšali?

- Grad Mostar je veoma malo posvetio pažnje nevladinom sektoru. Smatram da bi se kroz češće javne pozive i veće izdvajanje novčanih sredstava usmjerene na određene grupacije stanovništva, kao što su mladi ili ugrožene dijelove, kao što je ekološki sektor znatno poboljšali uslovi tih osjetljivih kategorija. Također treba da se poveća transparentnost prilikom dodjele sredstava i podnošenja izvještaja nakon završetka projekta. Povećanje transparentnosti bi ohrabrilo nevladin sektor koji se stvarno trudi da poboljša uslove življenje da aplicira na projekte, a "fiktivni" dio u nevladinom sektoru bi eliminisao.

Koje konkretne potrebe mladih na Jugoistoku smatrate prioritetnim i kako planirate raditi na njihovom ostvarivanju ako postanete vijećnik?

- Mladima trebamo omogućiti da ostanu u državi, na način da im se omogući prva stambena jedinice, što se svakako može postići kroz porezne olakšice za prvu nekretninu, kao i pomoć pri izgradnji prve stambene jedinice. Koji su vaši planovi za obnovu i modernizaciju obrazovnih ustanova i vrtića na Jugoistoku? Trenutno na jugoistoku ima jedan javni vrtic sa veoma malim kapacitetom i jedna igraona za djecu, što je izuzetno slaba ponuda za područje koje je u ekspanziji sa velikim brojem djece i mladim stanovništvom. Planiramo stvaranje uslova za pravljenje javnog vrtića koji će zadovoljiti uslove čitavog područja jugoistoka. Jugoistok stalno ulaže u obrazovanje, pa tako imamo novi objekat veoma moderne i uspješne Osnovne škole Gnojnice, ulaganja u Osnovnu školu Blagaj, dobre uslove u Osnovnoj školi Omer Maksumić Podveležje. Ono što treba uraditi je kroz budžet Grada Mostara izdvojiti više sredstava za modernizaciju kabineta, didaktičkih sredstava i pomagala, informatičke opreme itd. Taj novac usmjeriti prema školama da ulože u ono što je potrebno da unaprijede proces nastave. Smatram da se malo izdvaja novca za osnovno obrazovanje, koje je ujedno i obavezno. Ulaganje u obrazovne ustanove je ulaganje u budućnost. Podveležje ima značajan turistički potencijal.

Koji su vaši konkretni planovi za poboljšanje putne infrastrukture i razvoj turističkih destinacija u tom području?

- Putna infrastrukture je osnov za turizam svakog mjesta, pa tako i Podveležja. Veći dio Podveležja ima dobre saobraćajnice ali je potrebna modernizacija partizanskog puta i njegovo spajanje sa novoizgradenim putem u Podvelezju, cime bi jos više uvezali Podveležje sa turistickom atrakcijom zip line Fortica, kao i uređenje lokalnih puteva, narocito puteva do starih austrougarskih gradevina, kao i novih putnih pravaca kojima bi poboljsali turisticku ponudu Podvelezja.

Koji su vaši prioriteti za unapređenje javne infrastrukture, uključujući rasvjetu i puteve u zapostavljenim dijelovima Jugoistoka?

- Za dobru infrastrukture potrebna je planska gradnja. Područje jugoistoka ima veliki problem sa neplanskom gradnjom, što stvara probleme kad se javi potreba za javnim površinama, javnim objektima i sl. Potrebno je da se izvrši parcelizacija pojedinih naselja, kao i da se krene sa izradom regulacionih planova na Jugoistoku, što će biti osnov za moderne saobraćajnice, dobru infrastrukturu i moderna naselja.

S područja Jug zainteresirani za razgovor je bio Kažimir Milićević.

Kako planirate poboljšati položaj mladih u Gradu Mostaru, posebno u oblasti Jug, i koje konkretne mjere biste podržali?

- Poboljšati položaj mladeži je tema koju mnogi koriste kao floskulu baveći se posljedicama, a ne uzrocima. Mlade osobe, moraju imati perspektivu i ponudu raznolikog edukativnog, kulturnog, sportskog i ostalog sadržaja kako bi mogli kvalitetno izabrati svoje karijere. Oni moraju biti slobodni ljudi, a jug Mostara im nudi najviše mogućnosti jer se našem području nalaze fakulteti Sveučilišta, prostor za izgradnju doma i obitelji, a novi infrastrukturni projekti će pokrenutu poduzetnički zamah koji će otvoriti nova radna mjesta sa visokim udjelom znanja, a ne rada. Takav koncept se ne smije prepustiti osobama sa uskim viđenjem politike, a naročito ne onima koji se pojavljuju samo u vrijeme predizbornih kampanja ili u procesu izbornog inženjeringa.

Na koji način biste povećali budžetska izdvajanja za programe koji direktno poboljšavaju život mladih u vašem području?

- Proračunska izdvajanja nisu problem jer Proračun Grada Mostara ima konstantan rast. Bitno je prepoznati realne potrebe mladih osoba  s ciljem zadržavanja istih na svojim ognjištima. Pogodnosti prilikom kupovine nekretnine su neka od njih, ali tu bi naglasio kako se to ne mora odnositi samo na stanove već i na izgradnju obiteljskih domova. To su već modeli koje primjenjujemo. Pojednostavljenje prilikom otvaranja start-up tvrtki kroz poslovni inkubator, subvencije za djecu, podizanje kvalitete vrtićke i školske infrastrukture, zaštita od maloljetničke delikvencije itd. to jesu ozbiljni izazovi, ali su oni pred nama i možemo i moramo ih riješiti uz suradnju sa višim razinama vlasti.

Koji su vaši planovi za unapređenje obrazovnih ustanova i vrtića u vašem području, i da li su predviđena dodatna ulaganja ili renoviranje?

- Planovi postoje i zasnovani su na suradnji sa obrazovnim institucijama koje ne smijemo zaobići u kreiranju planova. Oni najbolje znaju koje su njihove potrebe, a mi moramo biti servis na usluzi istim bilo da se radi o jačanju infrastrukture, prijevoza školske djece, širenje vrtićkih kapaciteta i ostalo. Ulaganja za to nisu upitna jer je to prioritet našeg djelovanja koji smo naveli i u programu. 

Kako biste podržali razvoj kulturnih i sportskih objekata u Mostaru, te imate li konkretne projekte za unapređenje tih infrastruktura?

Mislim da u tom segmentu trebamo samo nastaviti trend koji smo započeli. Mostar ima razvijen kulturni program, a Grad subvencionira svaku ideju bilo da je došla od javnih poduzeća ili nevladinog sektora. Podsjetio bi kako je Mostar bio par godina zaredom izabran za najbolje odredište za doček Nove godine, a u svom sadržaju Advent je imao i kulturne, pored zabavnih sadržaja za sve posjetitelje. 

Sportski infrastrukturni sadržaju su veliki izazov ispred nas. Mostar je svjetski prepoznato odredište za kreiranje sportaša i taj trend se mora nastaviti. Izgraditi ćemo sve potrebne sportske infrastrukturne sadržaje, ti projekti su već započeti. Ono što je bitno je sadržaj koji će ih popunjavati. Moramo poraditi na podizanju kvalitete sportskih društava kako bi imali još bolje rezultate.

Na koji način planirate zaštititi i promovirati prirodne atrakcije, poput Bunske kanale, i unaprijediti turističku infrastrukturu u tom području?

Usvajanjem izmjena i dopuna prostornog plana grada Mostar 2022. godine Bunski kanali su   izbrisani kao lokacija za energetske objekte.

Ovim činom su završene sve priče o mogućoj devastaciji turističkog bisera što Bunski kanali i jesu, te medijske špekulacije ko je zaslužan za ovaj čin. Odgovor se nudi sam po sebi: svi koji su podržali usvajanje izmjena i dopuna prostornog plana grada Mostara. GP Jug je dio Mostara sa 4 rijeke, svaka od njih je je zaštićena zakonima i na nama je osigurati provođenje istih. Revitalizacijom SRC Bunici ćemo vratiti stari sjaj. Uz dodatne sadržaje koji su u planu, SRC Bunica će postati poželjno mjesto za odmor i rekreaciju u Hercegovini.

Što se tiče turističke ponude, nova tranzitna infrastruktura će značajno utjecati na razvoj iste. Turisti, posjetitelji su promijenili svoje navike i prepoznat je rast njihove želje za uživanjem u konzumiranju ekološki uzgojene hrane i nedirnute prirode. Sportski turizam kroz biciklizam Ćirinom prugom je sve popularniji, kampovi uz bilo koju rijeku su u rastu.

Sve te ponude treba promovirati u svijetu kroz sajmove ili naš Sajam gospodarstva koji svake godine ima segment i paviljon posvećen promociji turizma. Grad Mostar će podržati svaku kvalitetnu ideju za promoviranje tih sadržaja jer isti generiraju dodatne vrijednosti. Rast putnika Zračne luke Mostar nije slučajan, a svaki putnik je potaknuo razvoj ostalih gospodarskih sadržaja kao što su prijevoz, smještaj i ostali koji su im na usluzi.

S gradskog područja Sjever javio se Mirza Drežnjak.
 
Kako planirate poboljšati položaj mladih u Gradu Mostaru, posebno u oblasti Sjever, i koje konkretne mjere biste predložili?

Grad Mostar je u proteklom mandatu usvojio Strategiju za mlade 2024 – 2028 koja treba da bude vodilja za kreiranje strateških odgovora na poboljšanje položaja mladih u Gradu Mostaru.

Mladi su većinom okupljeni kroz nevladine organizacije koje su registrovane gotovo u svim  djelovima grada. 70% mladih se bave sportskim aktivnostima profesionalno ili rekreativno te kroz kontinuirana ulaganja u sportsku infrastrukturu osiguravamo prostor za razvoj njihovih potencijala kao i prostor za upražnjavanje slobodnog vremena i druženja. 

Kroz obrazovni sistem kreirati ambijent za aktivnije učešće mladih u kreiranju omladinskih politika ali i osnažiti poduzetnički duh i inovativne ideje koje će imati oslonac u poticajnim mjerama koje će Grad kroz kreiranje budžeta osigurati. Obzirom da su mladi sa gradskog područja Sjever oslonjeni na centralni dio Grada jer su sve srednje škole smještene u samom centru potrebno je analizirati i prilagoditi sistem gradskog prevoza njihovim potrebama jer su oni uz penzionere ti koji najviše koriste usluge javnog gradskog prevoza naravno uz maksimalnu subvenciju do konačnog oslobađanja troškova prevoza.Obzirom da u Gradskom području Sjever postoje zone za kolektivnu stambenu gradnju u vlasništvu Grada Mostara moguće je poticajnim mjerama ili izgradnjom stambenih zgrada osigurati stanove za mlade pod povoljnim uslovima zakupa ili otkupa.

Za mlade koji žive na GP Sjever kroz organizacije koje djeluju na ovom području i do sada smo osiguravali značajna sredstva za njihovo djelovanje tako i u narednom mandatu ćemo nastaviti podršku sportskim klubovima, kulturno umjetničkim aktivnostima, edukativnim aktivnostima i svim programima koji su od interesa za mlade. Također osiguravat ćemo i sufinansiranje projekata koji mladi apliciraju prema drugim organizacijama kako bi svakako podržali njihov društveni aktivizam.

Koji su vaši planovi za renoviranje i dodatna ulaganja u obrazovne ustanove i vrtiće na području Sjevera?

Na GP Sjever tri osnovne škole organizuju odgojno-obrazovni rad koje su i do sada imale značajna sredstva za unapređenje uslova svoga rada. Trenutno se završava gradnja jedne od najvećih dvorana u kojoj će se odvijati nastava tjelesnog odgoja a to je ona u Potocima u sastavu istoimene škole. Osnovna škola Vrapčići je pripremila projekat rekonstrukcije i dogradnje objekta koji planiram svakako podržati kako bi osigurali adekvatne uslove za provođenje plana i programa prilagođenog svim učenicima, objekat koji će biti inkluzivan i prilagođen svim korisnicima. Najsjevernija naša mjesna zajednica je obnovila svoje kapacitete u obje školske zgrade i trenutno rade na rekonstrukciji sistema grijanja u dvorani a još je neophodno izvršiti radove na njenom utoljavanju. Na sjeveru je jedina mjesna zajednica u kojoj nema organiziranog predškolskog programa Drežnica i naravno postoji mogućnost da u okviru postojećih objekata Osnovne škole se organizira predškolski odgoj ukoliko roditelji budu zainteresirani za ovaj nivo obrazovanja koji kod nas još nije obavezan. Kontinuirano ulažemo u poboljšanje uslova u organizacionoj jedinici Dječijeg vrtića Ciciban u Potocima gdje se planiralo do kraja godine obnoviti vanjsko dječije igralište. Vrapčići su dobili savremeni objekat organizacione jedinice vrtića ZEM-ZEM pored kojeg je izgrađeno i dječije igralište, a postoji projekat izgradnje još jednog objekta vrtića pored zgrade osnovne škole ukoliko se ukaže potreba za tim.

Kako biste revitalizovali lokacije sa stećcima u Sjeveru i promovisali ih kao značajne turističke atrakcije?

Kulturno-historijsko nasljeđe na sjeveru nije do sada adekvatno tretirano i zaštićeno što zbog ne brige ustanove koja je zadužena za brigu o njima što zbog imovinski odnosa onih spomenika koji su u privatnom vlasništvu. Obzirom da su bosanski stećci zaštićeni UNESCO spomenici za praćenje njihovog stanja i održavanje je zadužena Agencija Stari grad koju je Grad u cilju zaštite i održavanja spomenika kulture. Također malo je poznato ali na našem području nalazi se i nacionalni spomenik Džabića kula koja je u privatnom vlasništvu i trenutno je u lošem stanju kao i Alejbegovića kula koja je na potencijalnoj listi spomenika i gotovo se urušila. Pokrenut ću aktivnosti na adekvatnoj zaštiti ovih spomenika i pokušati pronaći sredstva za otkup i revitalizaciju. Ovi kulturno historijske cjeline bi mogle postati značajan turistički potencijal našeg kraja.

Koji su vaši prioriteti za poboljšanje infrastrukture u Sjeveru, posebno kada je riječ o rasvjeti i putevima u područjima koja su trenutno zapostavljena?

Kontinuirana ulaganja u putnu infrastrukturu je preduslov za razvoj svakog naselja tako i na naša naselja u GP Sjever. Do sada su izdvajana značajna sredstva za te namjene i mnogo je puteva koji su rekonstruisani u potpunosti a neki od radova su u toku. Postoji nekoliko značajnih projekata koji su započeti i potrebno je u narednom periodu završiti a to je put „Vojna cesta“, Željuša-Podgorani, Potoci-Humi, Drežnica-Karamanovi klanci, Ruište-Boračko jezero, Ruište-Šarica i naravno redavna izgradnja pristupnih puteva do glavnih saobraćajnica posebno u Mjesnoj zajednici Drežnica gdje ima mnogo zaselaka. U toku su neki od projakata širenja mreže javne rasvjete posebno u Drežnici, ali zadatak u narednom periodu je kompletna rekonstrukcija javne rasvjete sa izmjenom starih rasvjetnih tijela sa novim LED osvjetljenjem.

Kopirati
Drag cursor here to close