Vijeće mladih i Bljesak.info

VIDEO | Sučeljavanja za gradska područja Stari grad, Jugozapad i Zapad - što su rekli kandidati

Panel diskusije kandidata za predstojeće izbore u Mostaru organizirane su po izbornim jedinicama.
Vijesti / Politika | 01. 10. 2024. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće mladih Grada Mostara uz pomoć portala Bljesak.info organiziralo je panel diskusije kandidata za predstojeće izbore u Mostaru.

Voditelj Dino Gluhović imao je priliku postavljati pitanja kandidatima za vijeće iz svih područja Grada Mostara.

Stari Grad

Prva debata organizirana je za područje Stari grad 27. rujna gdje su govorili Sanel Žuljević aktualni vijećnik SDP-a BiH u Gradskom vijeću Grada Mostara, koji trenutno predvodi izbornu listu koalicije Trojka (SDP BiH – NiP – NS) za Izborno područje Stari grad Mostar i Haris Nazdraić nositelj liste Koalicije za Mostar za gradsko područje Stari grad.

U četiri tematske oblasti kandidati s obzirom na to da su aktualni članovi vijeća govorili su o radu aktualnog saziva vijeća, što se uspješno uradilo u području Starog grada, govorilo se o komunalnim politikama i infrastrukturama, te što zapažaju kao loše za što se zalažu, kako poboljšati odvoz otpada, kako adresirati problem ruševina koje narušavaju estetiku Starog grada. U trećoj tematskoj oblasti govorilo se o tome što se uradilo za brži ekonomski razvoj Starog grada, o stanju u turizmu i kroz koju oblast se vidi najuspješniji ekonomski razvoj gradskog područja.

Aner Žuljević smatra da se nisu dogodili veliki pomaci, smatra da su trebali i morali puno bolje. Istaknuo je problem što su kanalizacijske cijevi u Cernici okrenute u Neretvu, da je velik problem septičkih jama, naglasili su i problem pješačkih prijelaza. Smatra da je izgradnja Fejićeve 'katastrofa'.

Haris Nazdraić govoreći o radovima u Fejićevoj ulici istaknuo je problem ulaska autom u Fejićevu ulicu, te je smatra kako bi kamere mogle riješiti taj problem. Govoreći o komunalnim problemima Nazdraić je pohvalio ujedinjenje komunalnih poduzeća, smatra da bi pomogla zelena dvorišta, a kao rješenje smatra odvajanje otpada i uklanjanje kontejnera.

Više o tome što su kandidati istaknuli kao pozitivno, negativno i kao svoje planove pogledajte na videu

Jugozapad

Iz gradskog područja Jugozapad debatirali su Teo Tomić (HDZ 1990), Nedim Ajanić (Koalicija Trojka), Silvio Bubalo (HRS) i Stanko Ćosić (HDZ BiH) i Boška Ćavar (Neovisna kandidatkinja).

Kandidati su na samom početku razmijenili mišljenja o položaju mladih u Mostaru. Silvio Bubalo smatra da proračun koji se odnosi na mlade mora biti transparentnije vođen kada su u pitanju stipendije, te je istaknuo činjenicu da Mostar nema centar za mlade. Ajanić smatra da je 2600 mladih na zavodu za zapošljavanje, a da inicijative za mlade ostaju nedorečene, misleći na subvencioniranje nekretnina i deficitarnih zanimanja.

Ćosić se osvrnuo na izjave Bubala i Ajanića, navodeći da su 2020. godine imali naknade subvencije za privatne vrtiće, besplatan prijevoz za učenike, stipendije za deficitarna zanimanja, te se slaže se da subvencija za prvu nekretninu nije dovoljna, te misli da bi grad mogao subvencionirati kamate... Misli kako bi se mogle izgraditi zgrade u Rodoču na gradskom zemljištu s povoljnijim kreditima za mlade Bubalo je rekao da su dosadašnje subvencije samo simbolične bez stvarnog učinka, a što se tiče vrtića Kaže da se HRS za to zalagao ranije ali im je odbijen ''čekajući da taj prijedlog usvoje pred izbore''.

Dok Ćosić smatra da to nema veze s izborima nego s proračunom Grada Mostara.

Tomić je postavio retoričko pitanje voditelju pitajući ga zašto nema više mladih u politici, govoreći da su skeptični, i pozivajući mlade da ono što priča s ekipom da se predstave i ne budu pasivni promatrači zbivanja.

Ćavar kaže da mladi moraju razbijati stereotipe, ali kada pogleda svoju djecu kaže da ne trebaju ići pred stranke i klečati da dobiju radno mjesto, moraju tražiti radno mjesto, a ne biti paraziti u stranci. Kažu kako nije uredu učlaniti se u stranku radi posla.

Govoreći o šetnici uz Rijeku Radobolju i njenom očuvanju. Ćavar je rekla da ako se ovako nastavi zagađivati Radobolja uz nju nam neće trebati šetnica, jer je ona jedno skupljalište smeća.

Tomić kaže kaže da je HE uzela na sebe obvezu da će pružiti cijev do Vrela Radobolje, da je protok vode adekvatan smatra da bi se uspostavio život životinjskog i biljnog svijeta.

Osim što se govorio o potencijalima rijeke Radobolje, govorilo se i o Partizanskom spomen groblju i njihovim turističkim potencijalima, spomenula se i bespravna gradnja te problem kanalizacije. Vijećnici su govorili i o parkovima, parkinzima, Trimuši, o idejnom planu za brdo Hum, te se govorilo o školama igralištima i sportskim dvoranama.

Zapad

U trećoj debati za izborno područje Zapad sudjelovali su Slavko Zovko (HRS), Maja Burić (Koalicija Trojka) i Dragan Kozarić (HDZ 1990).

Govoreći o položaju mladić Zovko navodi da o njemu najbolje govore brojke.

''U zadnjih 9 godina jedan autobus mladih mjesečno ode iz grada'', kaže Zovko navodeći da su se jasno zalagali u Gradskom vijeću da se subvencioniraju dječji vrtići, ali se radilo i na prvoj nekretnini za mlade.

Kozarić također potvrđuje da sve više mladih napušta grad, dodajući da njihov program radi konkretno, stavljajući financijsku olakšicu, te misli da grad ima dovoljno novca za novčanu pomoć maturantima.

Burić kaže kako mladima da ostanu ovdje može pomoći poticaj pri kupovini nekretnina ako odluče vjenčati se, jer smatra da im je to prepreka. Smatra da treba povećati sigurnost, te da je potrebno puno više policije na ulicama i da je potrebno više kamera.

Govorilo se i o obrazovnim kulturnim i sportskim institucijama postoje li planovi o uređenju škola dvorišta i igrališta, te o turističkoj ponudi, infrastrukturi...

O čemu su sve govorili kandidati pogledajte na videu.

Planirana je organizacija šest debata, no s obzirom da se za gradska područja Sjever, Jug i Jugoistok odazvao po jedan kandidat debata je nemoguća, pa je kandidatima koji su se javili ponuđeno da tekstualno odgovore na planirana pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close