Obveza prema Ustavu

OHR pozvao RS da imenuju preostale sudace Ustavnog suda BiH

OHR očekuje od vlasti RS da učine isto i ispune svoju obavezu prema Ustavu BiH tako što će imenovati preostale suce Ustavnog suda. Ne postoji nijedan argument protiv toga
Vijesti / Politika | 29. 05. 2024. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured visokog predstavnika (OHR), povodom popunjavanja jednog od upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu BiH, podsjeća vlasti na svim razinama u BiH na njihovu obvezu da se osigura nesmetan rad Ustavnog suda BiH u punom kapacitetu, u skladu s Ustavom BiH i Daytonskim mirovnim sporazumom - poručeno je danas iz OHR-a povodom imenovanja Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH.

Kako ističu, neovsan i nepristran pravosudni sustav je osnovna garancija vladavine prava i demokracije, piše Fena.

''OHR očekuje od vlasti RS da učine isto i ispune svoju obvezu prema Ustavu BiH tako što će imenovati preostale suce Ustavnog suda. Ne postoji nijedan argument protiv toga'', podvlače iz OHR-a.

Podsjećanja radi, na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH sinoć je Marin Vukoja izabran na poziciju sudce Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. To je odlučeno na osnovu 51 glasa za, 38 protiv i bez sadržanih.

Izborom Vukoje Ustavni sud BiH nije popunjen, ali neće više funkcionirati na rubu kvoruma.

Vukoja je na ovu poziciju imenovan nakon što je bivši predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić 2022. godine otišao u penziju.

Ustavni sud BiH sačinjava devet sudaca. Mandat im traje do 70. godine života.

Jedini uslovi za budućeg ustavnog sudiju su da je "istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda" i da nije član stranke. Nacionalnost sudija nije propisana Ustavom BiH.

Od devet sudaca Ustavnog suda Zastupnički dom entiteta Federacija BiH bira četvero, koji su u dosadašnjoj praksi bili dva Bošnjaka i dva Hrvata. Narodna skupština entiteta Republika Srpska bira dvojicu, koji su u praksi Srbi.

Preostalu trojicu bira predsjednik Europskog suda za ljudska prava i oni su stranci, a propisano je da ne mogu biti državljani BiH ili susjednih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close