SIP

Pala najveća kazna: Kandidat u ratnoj uniformi 'prizivao' Ratka Mladića

Pored kazne Sladoji, u ovom slučaju, kažnjen je i PDP sa 3.000 KM.
Vijesti / Politika | 27. 09. 2024. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH kaznilo je Vladu Sladoju, kandidata PDP-a za načelnika općine Kalinovik kaznio s 20.000 KM i radi se o jednoj od najvećih kazni u dosadašnjoj kampanji.

Sladoje je kažnjen zbog govora mržnje, jer je kako smatra SIP, objavio predizborni plakat u vojnoj uniformi i porukama i pozivima "na mobilizaciju aludirajući na glasanje za lokalne izbore".

SIP-u je sporno i što je Sladoje "kandidat za Mladićevo", što je po njima direktna asocijacija na Ratka Mladića, ratnog zapovjednika Vojske Republike Srpske.

Pored kazne Sladoji, u ovom slučaju, kažnjen je i PDP sa 3.000 KM.

U drugom slučaju, PDP je dobio još jednu kaznu i to u iznosu od 8.000 KM, a pored toga, kažnjen je i Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke isto sa 8.000 KM jer je kako smatra SIP zloupotrijebio funkciju gradonačelnika u izborne svrhe.

Zanimljivo je da je SIP po sličnom osnovu kaznio i SDP sa 10.000 KM, ali ne i Nermina Nikšića koji je, prema prijavi, zloupotrijebio funkciju premijera za promociju političke stranke.

Osim njih kažnjeni su u dva slučaja i SNSD sa po osam tisuća KM i to zbog zloupotrebe djece u političke svrhe i preuranjene kampanje u Doboju.

Kopirati
Drag cursor here to close