Pismo OHR-u

Paljba po Konakoviću

"Od izlizanog trabunjanja o malignom ruskom utjecaju, do Konakovićevog europejstva - sve je fejk", ocijenila je Cvijanović.
Vijesti / Politika | 09. 08. 2024. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je za Srnu da je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković ''jedinstven primjer jednog dužnosnika u svijetu koji traži zadržavanje kolonijalnog statusa za vlastitu zemlju, a ne veći stupanj samostalnosti i suverenosti''.

Cvijanović: Sve je fejk

Na pitanje da prokomentira Konakovićevo pismo upućeno članicama Vijeća za provedbu mira, dužnosnicima SAD, EU, kao i zemljama članica Unije sa zahtjevom da zadrže OHR u BiH, jer, kako on smatra, "BiH bez OHR-a postat će nefunkcionalna zemlja izložena malignom ruskom utjecaju", Cvijanović je rekla da je, inače, sve što je u pismu naveo laž i da ne postoji doslovno nijedna istinita rečenica.

"Od izlizanog trabunjanja o malignom ruskom utjecaju, do Konakovićevog europejstva - sve je fejk", ocijenila je Cvijanović.

Naglasila je da, po tko zna koji put, Konaković privatizira zajedničke institucije i ''pokušava osobni podanički apel predstaviti kao službeni stav BiH''.

"Što se mene tiče, Konaković u svoje ime može tražiti i da se BiH pripoji Marsu, ali u ime BiH ne može raditi ništa bez suglasnosti svih njenih naroda", istaknula je Cvijanović.

Nešić: Čedo OHR-a

Što se tiče dijela njegovog pisma u kojem govori o "minornim političkim snagama, Cvijanović je istaknula da ne zna na koje "minorne političke snage" Konaković misli, ali zna da je u vlasti na zajedničkoj razini njegova među najminornijim.

Ministar sigurnosti Nenad Nešić izjavio je da zahtjev Konakovića govori o paradoksalnosti BiH, te upitao u kojoj još zemlji ministar vanjskih poslova traži stanje protektorata.

"Konaković je po tko zna koji put zloupotrijebio poziciju za svoje političke ciljeve, a na štetu BiH. Jasno mi je da se Konaković plaši zatvaranja OHR-a jer je on čedo OHR-a, i bez OHR-a nikada ne bi bio vlast", rekao je Nešić Srni.

Nešić je ukazao da Konakovićevo pismo govori o paradoksalnom društvu jer traži stanje protektorata i zalaže se za interese stranaca, a ne interes zemlje.

"Vjerojatno će se u budućnosti, u pravnim udžbenicima, izučavati Konakovićeva rečenica u kojoj je uspio spojiti prisustvo OHR-a s promoviranjem demokratskog upravljanja. Osnovni postulat demokracije od 18. stoljeća jeste da parlamenti donose zakone po ustavom propisanoj proceduri", istakao je Nešić.

Medvjeđa usluga

Nešić je napomenuo da tamo gdje jedan oktroirani stranac donosi zakone nema ni države niti demokracije, te dodao da ni Benjamin Kalaj nije sam donosio zakone, nego je to radila skupština.

"Povelja UN, koja je ugrađena u preambulu Ustava BiH, afirmira načelo jednake suverenosti zemalja članica UN i zabranjuje stanje protektorata. Također, ostanak OHR-a je u direktnoj suprotnosti sa članstvom u EU, pa bi Konaković trebao reći da li je za OHR ili EU", naglasio je Nešić.

Konstatirao je da u OHR-u bošnjački političari vide instrument za neustavno postizanje svojih ciljeva i neustavne izmjene Ustava BiH.

  / Konakovićevo pismo | Izvor: Raport.ba

"Konaković dodatno u njima vidi patrone koji su ga uveli u vlast suspenzijom Ustava Federacije BiH, što još nigdje na svijetu nije zabilježeno. Zgodno mu je izmisliti nekakav `ruski maligni utjecaj`, iako je najjeftiniji plin u Europi jedino što od Rusije ovdje stiže", dodao je Nešić.

Naveo je kako su pisma kao što je Konakovićevo, medvjeđa usluga BiH jer niti su usuglašena, niti donose stabilnost u zemlji, a ponajmanje donose snaženje institucija i neovisnost BiH.

"Ali, nemam ništa protiv da se Konaković bori da BiH ostane zemlja–slučaj, zemlja bez unutarnjeg i vanjskog suvereniteta", zaključio je Nešić.

Košarac: Stokholmski sindrom

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Staša Košarac, izjavio je Srni da se zahtjev Konakovića može tumačiti kao jedna vrsta Stokholmskog sindroma, jer se BiH ne želi osloboditi tamničara i kolonijalnog upravnika, koji otima suverenitet ove zemlje.

"Nevjerojatna je i krajnje paradoksalna njegova tvrdnja da će BiH bez OHR-a postati nefunkcionalna zemlja izložena navodnom malignom ruskom utjecaju. BiH je nefunkcionalna zemlja zbog malignog utjecaja američkog veleposlanika Michaela Murphyja i fantoma iz OHR-a Christiana Schmidta, kao i sluganstva i poniznosti bošnjačkog političkog faktora", ocijenio je Košarac.

Prema njegovim riječima, Konaković i ini "konakovići" zagovaraju ostanak okupatorskog OHR-a ne zbog europske budućnosti BiH, kako to licemjerno i lažno tvrde.

"I sama Europska komisija potvrdila je da BiH sa OHR-om ne može postati članica EU. OHR i notorni Schmidt su potrebni bošnjačkim političarima zbog njihovih ambicija i želja za centralizacijom BiH, zbog negiranja Dejtonskog sporazuma i derogiranja ustavnih nadležnosti. OHR im je ključni saveznik u borbi protiv Republike Srpske i daytonskog koncepta BiH", naglasio je Košarac.

Istaknuo je kako je BiH u fazi raspadanja s OHR-om i strancima u institucijama BiH, zbog čega je Konakovićev poziv za ostanak OHR-a poziv na konačni raspad BiH.

"Jedino rješenje je mirno razdruživanje, jer bošnjački političari ne žele da shvate da je implementacija Daytonskog sporazuma i dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda jedini ispravan i mogući put", poručio je Košarac.

Konaković je uputio pismo članicama Vijeća za provedbu mira, dužnosnicima SAD, EU, kao i zemlja članica Unije sa zahtjevom da zadrže OHR u BiH.

Vulić: Ovisnik o stranom utjecaju

Šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da je Konaković pokazao da je njegovo zaklinjanje u europski put BiH lažno, jer dobro zna da nema članstva u EU sa OHR-om.

Vulić je istaknula da je Konaković nesposoban da preuzme odgovornost i traži dogovor unutar BiH, te da je ovisnik o stranom utjecaju i prizivanju međunarodnog intervencionizma.

"Za nekoga tko bi da, prema vlasatim riječima, `lideriše` procese u kantonu i dijelu Federacije BiH i sudjeluje u većini na zajedničkoj razini? Karakterizira ga nedostatak odgovornosti i kapacitet donošenja odluka, uz konsultacije i konsenzus", navela je Vulić.

Upozorava da je Konakovićevo pismo prepuno laži i da je jedini maligni utjecaj ona adresa kojoj se on upravo obraća.

"Koliko podaništvo nema budućnost, vidjet će Konaković uskoro kroz dominaciju onih koji su mu prvo članstvo u stranci dali. Njegovo podaništvo strancima pravi štetu i njegovom narodu", ocijenila je Vulić i naglasila da Konaković ne vidi dalje od zgrada veleposlanstava.

Podsjećajući da OHR-a više nema u skladu s Daytonskim sporazumom, Vulić je navela i da je Konaković sve vrijeme bio protiv EU puta, samo se u javnosti lažno kleo u to iako dobro zna na da nema članstva u EU sa OHR-om.

 

Kopirati
Drag cursor here to close