Edukacija u bh. pravosuđu

Poseban izazov - pravosuđe u BiH se mora prilagoditi i modernizirati

Edukacija u bh. pravosuđu jedan od posebnih izazova.
Vijesti / Politika | 30. 05. 2024. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edukacija u pravosuđu je jedan od gorućih problema, zato što se pojavljuju stalno novi izazovi, što se nakon nekoliko godina edukacije i učenja pojavljuje nešto novo što podrazumijeva već učene ljude podučavati novom – izjavio je direktor Centra za edukaciju sudaca i tužitelja Federacije BiH Arben Murtezić.

To predstavlja poseban izazov, kazao je Murtezić, te se u tom smislu moraju prilagoditi i modernizirati.

Podrška u reformi

''Kada kažem modernizirati mislim na puno više praktičnog rada i što je vrlo važno navesti, izaći iz onog striktno pravničkog obrazovanja i uvesti malo i tzv. sudske vještine'', kazao je Murtezić.

Te vještine bi doprinijele da postupci budu kraći i ekonomičniji.

Ova tema bila je u fokusu i regionalnog okruglog stola na temu "Pravnička didaktika za efikasnu edukaciju i Izazovi i perspektive u obuci pravnih profesionalaca, prijedlozi za poboljšanje i modernizaciju programa obuke'', koji su danas organizirali Centar za edukaciju sudaca i tužitelja u Federaciji BiH i Njemačka fondacija za međunarodnu pravnu suradnju (IRZ).

U cilju približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, Savezna Republika Nemačka, između ostalog, kroz aktivnosti IRZ, pruža podršku Bosni i Hercegovini u reformi pravnog sustava.

Modernizacija obuka

Ovim skupom, kako je rečeno, prvi put se predstavlja niz tema kao što su pravnička didaktika kao metodu monitoringa i evaluacije u modernizaciji obuka, zatim, razgovarati i razmijeniti mišljenja eminentnih stručnjaka u smislu novih perspektiva u obuci, te prijedloga ka modernizaciji metoda obuke pravnih profesionalaca i nositelja pravosudnih funkcija.

Sudionici skupa su predstavnici pravosudnih akademija i centara za obuku pravosuđa zemalja u regionu, te domaći nosioci pravosudnih funkcija.

Advokat i rukovodilac sektora u IRZ Stefan Purner kazao je da je preporuka za pravnike i tužitelje u BiH da budu funkcionalniji jer je to jedna od preduvjeta za članstvo u Europskoj uniji.

''Kada govorimo o greškama u vođenju procesa, to je netransparentnost. Procesi moraju biti transparentni, samim tim neće ni trajati dugo'', istakao je Purner.

Mišljenja je da bi time i građani bili zadovoljni.

Kopirati
Drag cursor here to close