Sve učestalije

Pozivi na ubojstvo zastupnice nakon vrijeđanja iz SDA

U obrazloženju peticije, zastupnice kažu kako su i same bile izložene nebrojenim napadima…
Vijesti / Politika | 31. 05. 2024. u 11:56 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šest zastupnica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH: Amra Junuzorvić Kaljić, Mirjana Marinković Lepić, Elzina Pirić, Lana Prlić, Delfa Dejanović i Azra Okić pokrenule su potpisivanje Peticije za dekontaminaciju politike od nasilja.

Povod su, kako se navodi u priopćenju, učestali napadi i orkestracija napada na parlamentarke i generalno političke neistomišljenike koje nerijetko, prema njihovom mišljenju, nadahnjuju sami političari svojim govorima.

Fizički napad

''Prvo se dogodio fizički napad na Elzinu Pirić, a potom je jučer Ismet Bećar, za koga je navedeno da je PR službenik SDA, na svom FB profilu izvrijeđao Ajlu Milišić Pepić nakon čega su uslijedili i pozivi na njeno ubojstvo'', navodi se u priopćenju.

U obrazloženju peticije, zastupnice kažu kako su i same bile izložene nebrojenim napadima na spolnoj, rodnoj, etničkoj, ideološkoj i drugim osnovama, od strane članova, dužnosnika i političkih zaposlenika drugih stranaka, koji su uključivali i govor mržnje i huškanje i fizičke napade.

''Ne želeći te slučajeve na bilo koji način eksploatirati, ali duboko svjesne da su ti napadi nerijetko provedeni od ljudi u politici ili od njih instruirani, imamo odgovornost da pokrenemo akciju dekontaminacije politike od bilo koje vrste nasilja. Također, duboko svjesne da fizički napadi, govor mržnje, huškanje, ugrožavanje ljudskih prava, narušavanje ljudskog dostojanstva može doći od člana, dužnosnika ili zaposlenika bilo kojeg političkog subjekta i biti usmjereni kako prema ženama tako i prema muškarcima, kako prema političarima tako i prema građanima, ne želimo se zadržati na osudi samo jadnog čina i potaknuti na odgovornost članove samo jedne stranke, već potaknuti sve nas zastupnice i zastupnike u Zastupničkom domu.

Peticijom do isključenja iz stranke

Peticijom traže da potpisnik javno osudi fizičke napade, govor mržnje, narušavanje ljudskog dostojanstva, huškanje i druge neprimjerene akte koje počine članovi stranke, traži da isto urade najviši funkcioneri, organi i tijela njegove stranke kao i isključenje prestupnika iz stranke i s radnog mjesta ako je zaposlen u stranci ili na bilo koji način angažiran u ime stranke.

Prijetnje je dobila i zastupnica stranke Narod i pravda Suada Halilović kojoj je navodni književnik i novinar Muhamed Mahmutović poručio kako želi da ona doživi patnje logoraša jer je glasala za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

Prijetnje je dobio i federalni zastupnik Slaven Raguž jer je prijavio zbog govora mržnje Bakira Izetbegovića, Emira Suljagića i Reufa Bajrovića.

Podsjetimo, zaboravljena je i prijava iz listopada prošle godine kada je na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, Iva Raguž iz HDZ-a BiH, podnijela zahtjev za hitnu reakciju nadležnih tijela, Etičkog povjerenstva zbog govora mržnje, prijetnji i pozivanja na linč žena u Domu naroda FBiH.

Radi se, kako tvrdi, o Sanelu Kajanu, zastupniku DF-a u Zastupničkom domu koji je, prema njezinim riječima, žene nazvao zmijurinama kamenjarkama.

Kopirati
Drag cursor here to close