OZNA sve dozna

Prije 80 godina formirana je Titova zloglasna služba sigurnosti

Za OZNA-u je zbog njezine agresivne politike i brutalnih metoda ispitivanja "osumnjičenika" s vremenom postala poznata uzrečica - "OZNA sve dozna".
Vijesti / Politika | 13. 05. 2024. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Povijesna arhiva / Josip Broz Tito sa suradnicima

Ukazom partizanskog vođe Josipa Broza Tita, na današnji dan prije 80 godina, 13. svibnja 1944. osnovana je zloglasna jugoslavenska sigurnosna služba poznata pod kraticom OZNA (kratica za Odjeljenje za zaštitu naroda).

OZNA je zamišjena i organizirana kao centralizirana sigurnosno-obavještajna organizacija s jedinstvenom organizacijskom strukturom i metodama rada na teritoriju Jugoslavije. Pomoću svojih doušnika OZNA je sijala strah i trepet u bivšoj državi.

Ustroj OZNA-a:

- Prvi odsjek bio je zadužen za rad u inozemstvu i na okupiranom teritoriju.
- Drugi odsjek je radio na oslobođenom teritoriju.
- Treći odsjek imao je protuobavještajne zadaće u NOV i POJ.
- Četvrti odsjek se bavio statističko-tehničkim poslovima.

Nakon donošenja Ustava Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ), 31. siječnja 1946., reorganizirane su sigurnosne-obavještajno službe. U ožujku 1946. od Prvoga i Drugoga odsjeka OZNE formirane su pri Ministarstvu unutarnjih poslova Uprava državne bezbjednosti UDB-a (poznata kao UDBA), dok se od Trećeg odsjeka OZNE pri Ministarstvu narodne obrane formira Kontraobavještajna služba Jugoslavenske armije (KOS). 

Video: Anketa o bivšoj Jugoslaviji na ulicama Sarajeva... (2015.)

Prema zapovjedi Vrhovnog zapovjednika od 14. rujna 1955. KOS se preformirao u službu sigurnosti Jugoslavenske narodne armije (JNA). Istovremeno su formirane i jedinice vojne policije.

Pod vodstvom Aleksandra Rankovića, visoko pozicioniranog člana Politbiroa i bliskog suradnika Josipa Broza Tita, OZNA je snažno pojačala svoje djelovanje u zemlji i inozemstvu, Za OZN-u je zbog njezine agresivne politike i brutalnih metoda ispitivanja "osumnjičenika" s vremenom postala poznata uzrečica - "OZNA sve dozna".

Ranković, kojeg su mnogi smatrali Titovim nasljednikom, pao je 1966. godine, između ostalog jer su njegove službe prisluškivale i samog Tita

OZNA se drži odgovornom za niz masovnih likvidacija tijekom i nakon 2. svjetskog rata.

Naime, iako je službeno bila sigurnosno-obavještajna organizacija zadužena za djelovanje protiv nacističkih, četničkih i ustaških snaga, njena prava uloga bila je borba protiv tzv. unutarnjih neprijatelja, za vrijeme Drugog svjetskog rata i neposredno nakon njega. Tako da je ta organizacija u stvari bila tajna politička policija svojstvena totalitarnim režimima.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata operativci OZNA-e provode masovna uhićenja i likvidacije svih osoba koje su smatrali prijetnjom komunističkoj vlasti. Time je efikasno uništen bilo kakav pokušaj organiziranog otpora Titovoj vlasti. 

Video: Aleksandar Ranković posetio Titovu pećinu i otvorio Muzej "25. maj" u Drvaru 1957
Kopirati
Drag cursor here to close