Reakcije na PIC

Rusija: Bez nas je BiH osuđena na propast

PIC daje smjernice za rad visokog predstavnika, a s ovoga zasjedanja podržan je rad visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta…
Vijesti / Politika | 21. 06. 2024. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sastanak pojedinih članova Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH, na razini političkih direktora, još jednom potvrđuje nekonstruktivan i neuravnotežen pristup ove strukture situaciji u BiH, odstupanje od daytonskih principa i njihovo proizvoljno tumačenje'', rečeno je agenciji Srna u veleposlanstvu Rusije u BiH.

"Nikakvi takvi skupovi ne mogu opovrgnuti očiglednu činjenicu nelegitimnosti Christiana Schmidta kao visokog predstavnika. Bez sudjelovanja Ruske Federacije, napori međunarodne zajednice da se postigne glavni cilj – međuetničko pomirenje, harmonična interakcija konstitutivnih naroda u BiH – osuđeni su na propast'', poručeno je.

Protekla dva dana zasjedalo je Vijeće za provedbu mira (PIC), koje čine predstavnici vodećih zapadnih administracija uključujući SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Europske uniju te Tursku, koja tamo predstavlja Organizaciju islamske suradnje (OIC).

PIC daje smjernice za rad visokog predstavnika, a s ovoga zasjedanja podržan je rad visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, čiju ulogu osporavaju vlasti Republike Srpske.

U zaključcima PIC-a je istaknuto da Schmidt može koristiti visoke ovlasti, bonnske ovlasti koje podrazumijevaju mogućnost smjena dužnosnika, poništavanja odluka i nametanja zakona.

Dodaje se kako entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

"Entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države, oni postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet", stoji u zaključcima Vijeća za provedbu mira u kojima se poziva na suradnju s visokim predstavnikom te ispunjavanje uvjeta koji vode BiH prema europskim integracijama.

Kopirati
Drag cursor here to close