Reagiranje na PIC

Rusija održala još jednu lekciju o BiH

"Uloga međunarodne zajednice nije u mentorskom ponavljanju rečenica, koje se tumače jednostrano, već u podršci političkim snagama…'', kažu iz ruskog veleposlanstva.
Vijesti / Politika | 18. 07. 2024. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pojedini veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) ponovo su izašli s antidaytonskom i licemjernom izjavom u vezi sa zakonima koji su usvojeni u Republici Srpskoj'', poručeno je iz Veleposlanstva Rusije u BiH za agenciju Srna.

Teret krivice

"Јoš jedanput naglašavamo da je licemjerno kriviti nekoga za kršenje Daytona ako sam nosiš teret krivice", naveli su iz veleposlanstva Rusije u BiH, nakon što su veleposlanici zemalja članica Upravnog vijeća PIC-a optužili RS da uzurpira nadležnosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH objavljivanjem Izbornog zakona Srpske i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi u "Službenom glasniku Srpske".

Iz Veleposlanstva Rusije su istaknuli da priznanje Christiana Schmidta kao legitimnog visokog predstavnika od veleposlanika Upravnog odbora PIC-a predstavlja grubo kršenje mirovnog sporazuma.

"U izjavi se kaže da nitko od lokalnih i međunarodnih aktera ne prijeti Republici Srpskoj. A, brojne sankcije – zar nisu to prijetnje? A, zastrašivanja i ucjene, koje se ponavljaju, kao i ekonomski pritisak – zar nisu to prijetnje? A, pokušaji organizacije 'obojene revolucije' – zar nisu to prijetnje. Evo elokventne rečenice iz teksta izjave: Međunarodna zajednica ima sve neophodne alate za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera zemlje – možda putem etničkih čišćenja? Ili, možda, putem otvaranja BiH za nekontroliranu migraciju'', naveli su.

Suverenitet

Kažu kako je ''po svemu sudeći planirano da suverenitet i teritorijalni integritet štite posredstvom Ustavnog suda, Suda BiH, Tužiteljstva i drugih agencija za provođenje zakona''.

"Ured visokog predstavnika tvrdi da je napisao više od 300 zakona za europske integracije BiH. Ti zakoni su usvojeni posredstvom Parlamentarne skupštine BiH. Logično je pretpostaviti da je i parlament korišten kao 'instrument'. Ako međunarodna zajednica koristi najviša državna tijela kao 'instrument', onda o kakvom suverenitetu BiH se radi uopće? Međutim, apsolutno je jasno da upravo takav 'suverenitet' odgovara interesima protektoratske neokolonijalističke 'međunarodne zajednice'", naveli su iz Veleposlanstva Rusije.

Dijalog

Istaknuli su da je sve što se tiče uređenja BiH, ''prava i obveza zajedničkih institucija i entiteta, od kojih je sastavljena BiH, napisano u Ustavu i ostalim aneksima mirovnog sporazuma''.

"Uloga međunarodne zajednice nije u mentorskom ponavljanju rečenica, koje se tumače jednostrano, već u podršci političkim snagama koje su na čelu konstitutivnih naroda, kao i drugim političkim subjektima u BiH da uspostave konstruktivan dijalog po pitanjima koja izazivaju različito tumačenje i interpretaciju. Snagu i unutarnju stabilnost BiH, kao i njene dalje perspektive će određivati mudrost i spremnost političara, intelektualaca i društva da dođu do uzajamno prihvatljivih kompromisnih rešenja. Daytonski sporazum daje takvu mogućnost. A dalje sve zavisi prije svega od samih Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i drugih, svih građana BiH", naveli su u izjavi za Srnu iz ruskog Veleposlanstva u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close