Koalicija bila protiv održavanja izbora

Koalicija za Mostar: Izbori pod sjenom tragičnih događaja, nisu bili za održavanje izbora

Haris Šabanović, potpredsjednik Gradskog odbora SDA Mostar i voditelj kampanje Koalicije za Mostar, izjavio je da su izbori održani u teškom trenutku, u sjeni tragičnih događaja u Jablanici. Smatra da je to djelimično utjecalo na manji odaziv birača.
Vijesti / Politika | 06. 10. 2024. u 21:11 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Poenta je da se izbori održavaju u sjeni svih ovih dešavanja, strahote, što se desilo u Jablanici. Mislimo da je to u dobrom dijelu utjecalo i na izlaznost birača, a nitko nas nije ni pitao da se izbori dešavaju'', rekao je za Bljesak.info Haris Šabanović, potpredsjednik GO SDA Mostar, voditelj kampanje Koalicije za Mostar, koju čine SDA, BPS i BH Zeleni.

Kaže da je on bio jedan od rijetkih koji je bio za to da se izbori ne održe ovaj put.

''Međutim CIK je odnio takvu odluku, ona se mora poštovati'', rekao je.

Predviđanja o izbornim rezultatima ne želi davati.

''Prema onome što do sad vidimo s birališta, prema izvještajima promatrača trendovi su zadovoljavajući i nadamo se da će takvi ostati do kraja'', rekao je Šabanović.

U Mostaru je na lokalnim izborima glasalo ukupno 43.630 ili 43,86 posto birača. Na gradskom području Jug glasalo je 49,86 posto birača, na području Jugoistok 49,95 posto, na Jugozapadu 43,42 posto, na području Stari Grad 40,24, na Zapadu 41,22 posto te na području Sjever 48,72 posto.

Birači u Mostaru mogli su glasovati na 153 redovna biračka mjesta, a bila su tu i 22 mobilna tima. Izbori su također održani u Gornjoj i Donjoj Drežnici i Striževu na tri biračka mjesta.

Izbori u Mostaru se održavaju po mješovitom proporcionalnom sustavu predstavljanja, gdje se bira ukupno 35 vijećnika, odnosno 22 vijećnika iz šest gradskih područja i 13 s gradske liste. Gradonačelnik Mostara ne bira se izravno već u Gradskom vijeću nakon njegovog formiranja. 

Kopirati
Drag cursor here to close