Novaković-Bursać

SIP se sprema za izbore, kritike iz RS-a

Novaković-Bursać kaže kako je moguće da netko u ovome vidi ljepotu demokracije i "integriteta izbornog procesa".
Vijesti / Politika | 03. 05. 2024. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać istaknula je kako se sva priča o "tehničkim izmjenama" Izbornog zakona BiH koje je, kao, nametnuo Christian Schmidt, koje su danas stupile na snagu, ''svodi na dvije stvari koje nemaju nikakve veze s vladavinom prava, demokracijom i izborima, već isključivo s vladavinom sile i velikim parama''.

Novac iz proračuna

U BiH su, podsjetimo, stupile na snagu sve izmjene izbornog zakona što ih je potkraj ožujka nametnuo visoki predstavnik dok se očekuje da Središnje izborno povjerenstvo sljedećeg tjedna raspiše lokalne izbore koji bi se trebali održati u listopadu, podsjećaju u petak lokalni mediji.

Bursać je pak navela kako se radi ''o stvaranju `zakonskih` pretpostavki` da se uklone izabrane i imenovane osobe koje ne poštuju odluke visokog predstavnika, kupi već dogovorena oprema, po znanoj cijeni, kroz omogućavanje SIP-u BiH da dobije onoliko para iz proračuna koliko zatraži".

Navela je kako su nametnutim članom 203a Krivičnog zakona predviđene mjere prestanka, zabrane, te zabrane stjecanja neke dužnosti, što se "pegla" izmjenama člana 1.10 Izbornog zakona.

"Dodajući član 1.2b, od SIP-a se pravi `natprirodna sila` koja može da podnese proračunski zahtjev na iznos koliki im god padne na pamet, bez mogućnosti izmjene. Kako je takav zahtjev već stigao na iznos od oko 55 milijuna za opremu i oko 45 milijuna za softver, sličica `demokracije i vladavine prava` u BiH je potpuna", istaknula je.

6. listopada

Prema njenim riječima, moguće je da netko u ovome vidi ljepotu demokracije i "integriteta izbornog procesa".

Podsjetimo, Schmidt je svojom odlukom o nametanju izmjena izbornog zakona donesenom 26. ožujka istodobno ostavio mogućnost političarima u BiH da sami dogovore izmjene izbornih pravila i osiguraju njihovo usvajanje u državnom parlamentu do 19. travnja a ne bude li to slučaj izmjene koje je on donio automatski stupaju na snagu i primjenjivat će se u cijelosti.

Iz SIP-a su najavili kako će na sjednici tog tijela narednog tjedna donijeti odluku o raspisivanu lokalnih izbora koji bi trebali biti održani 6. listopada. Tada će se birati novi gradonačelnici i načelnici općina te općinska i gradska vijeća.

Ovogodišnji lokalni izbori trebali bi biti održani po novim pravilima koje je nametnuo Schmidt no time su nezadovoljni u Republici Srpskoj pa je Narodna skupština RS donijela posebni izborni zakon koji još nije stupio na snagu jer je u tijeku postupak preispitivanja njegove zakonitosti odnosno ustavnosti.

Ključno pitanje

Schmidtovom odlukom, uz ostalo, uvedene su odredbe kojima se uvodi elektronski nadzor na biračkim mjestima no zbog kratkih rokova nove će tehnologije u listopadu biti u uporabi tek na ograničenom broju lokacija na kojima će se glasati.

Lokalni birački odbori bit će depolitizirani jer će njihove predsjednike imenovati SIP, osobe osuđene za ratne zločine više se neće moći kandidirati.

Ključno pitanje u izbornom sustavu BiH koje se odnosi na način biranja članova Predsjedništva BiH još nije riješeno unatoč inzistiranju HDZ BiH.

Vijeće ministara BiH narednog bi tjedna ponovo trebalo razmatrati prijedlog izbornog zakona o kojemu su ranije raspravljali čelnici stranaka vladajuće koalicije i u kojemu je sadržan i zahtjev da se osigura novi način biranja hrvatskog člana Predsjedništva BiH i onemogući majorizacija Hrvata no nema izgleda da o tome u ovom trenutku bude postignut konačni dogovor.

Slučaj Komšić

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je početkom ovog tjedna kako bošnjački ministri neće poduprijeti pozitivno mišljenje Ministarstva pravde o novom izbornom zakonu ukoliko se on svede samo na izmjene načina biranja člana državnog vrha iz reda Hrvata.

''Ako u tom tekstu ima bilo što što se tiče 'slučaja Komšić' naravno da nećemo glasati, neka nam ne donose i ne šalju takav zakon'', izjavio je Konaković čija je teza kako je za promjene zakona i donošenja rješenja po kojima bi se na novi način proveli opći izbori 2026. godine nužna promjena ustava za što sada nema potrebne većine u parlamentu.

Bošnjački dužnosnici i dalje traže da to bude dio cjelovitog rješenje kojim će se osigurati provedba svih presuda Europskog suda za ljudska prava i kojima je utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu temeljem njihove etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta.

SIP donio 26 akata

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na današnjoj sjednici, u okviru priprema za provedbu Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2024. godine, a nakon stupanja na snagu Odluke Visokog predstavnika u BiH od 26.3.2024. godine kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, usvojila 26 podzakonskih akata bitnih za provedbu Lokalnih izbora u BiH 2024. godine. Tamo gdje je bilo potrebno usvojeni su i pročišćeni tekstovi radi lakšeg snalaženja, naveo je SIP.

Usvojeni podzakonski akti stupaju na snagu danom donošenja a objavit će se u jedinstvenom broju „Službenog glasnika BiH“. Na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH bit će objavljeni idućeg tjedna, na dan raspisivanja izbora.

 

Kopirati
Drag cursor here to close