Zabrana sudjelovanja

SDS vodi SIP na sud

"I da ćemo nastaviti dalje tražiti svoja prava na Ustavnom sudu i međunarodnim sudovima'', navodi predsjednik SDS-a.
Vijesti / Politika | 07. 06. 2024. u 07:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine odobrilo je ovjeru za učešće na lokalnim izborima po alternativnoj prijavi SDS-a.

Tako bi ova stranka ipak nastupila na izborima, kao novi politički subjekt pod nazivom SDS – volja naroda.

SDS - volja naroda našao se na 73. mjestu liste ovjerenih političkih stranaka od ukupno 117 koliko je do sada odobrio SIP.

Degutantno i neprihvatljivo, ali krajnje rješenje za predsjednika SDS-a.

Milan Miličević kaže da ga više zanima odluka Apelacijskog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine po žalbi na prethodno odbijenu prijavu koju očekuje najkasnije danas. Bude li negativna, preostaje učešće po ovjerenoj prijavi, ali i nastavak pravne borbe, javlja BHRT.

"I da ćemo nastaviti dalje tražiti svoja prava na Ustavnom sudu i međunarodnim sudovima i sigurni smo da možemo, dugoročno gledano, u tom procesu dovesti u pitanje rezultate lokalnih izbora i validnost izbora u oktobru ove godine'', navodi predsjednik SDS-a.

Miličević vjeruje da stranka može kvalitetno iskontrolirati transparentnost izbornog procesa angažujući promatrače, umjesto članova biračkih odbora, na koje gubi pravo kao novi politički subjekt.

SIP je potvrdio učešće još 22 stranke i 19 nezavisnih kandidata. Pokrenuta je i procedura za ponovljeni postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača za tiskanje i pakiranje glasačkih listića, nakon što se na prvi konkurs nije prijavila nijedna kompanija. Ovoga puta je riječ o pregovaračkom postupku za posao vrijedan 1,6 miliona KM.

Irena Hadžiabdić, predsjednica SIP-a BiH, navodi: "Taj proces podrazumijeva da ćemo ići u pregovarački postupak sa svima koji upute zahtjev, a ne samo sa pojedinim kompanijama ciljano. I drugo dopuna vrijednost tog posla biti 250.000 KM viša. To je naš limit. Jer jednostavno više novca nemamo pod tom stavkom."

Poziv za prijavu zainteresiranih tvrtki bit će objavljen danas. Pregovarački postupak bit će nastavljen samo sa kvalificiranim ponuđačima, nakon čega će biti izabran najpovoljniji sa kojim će biti potpisan ugovor na dvije godine.

Kopirati
Drag cursor here to close