Kampanja

SIP: Nove Kazne za HDZ BiH, 'devedesetku', PDP…

Vijesti / Politika | 19. 09. 2024. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog preuranjene izborne kampanje na današnjoj sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva s 4.000 KM kažnjen je HDZ BiH, a HDZ 1990 sa 3.500 KM. U odluci SIP-a navodi se da su ove dvije stranke kažnjene zbog toga što su općinski odbori ovih stranaka u Busovači vodili preuranjenu izbornu kampanju putem društvenih mreža.

Kažnjen je i PDP sa 15.000 KM zbog preuranjene izborne kampanje i zloupotrebe javnih sredstava koje je vršio kandidat za gradonačelnika Banja Luke Draško Stanivuković prilikom podjele kartica za javni prijevoz umirovljenicima.

SIP je obustavio postupak u dva predmeta protiv SNSD-a za zloupotrebu javnih resursa i preuranjenu kampanju, zbog toga što nije utvrđeno da je ova stranka, između ostalog, zloupotrebljavala javne resurse sastankom u prostorijama Šumskog gazdinstva "Sjemeć" iz Rogatice.

"Ovo poduzeće ustupilo je prostorije za sastanak uz naknadu i dostavili su dokaz za to. Oni su naveli da prostorije za sastanke ustupaju besplatno, osim političkim strankama", navedeno je na sjednici.

Drugi predmet odnosio se na predsjednika Općinskog odbora SNSD u Šamcu koji je podijelio objavu poljoprivredne zadruge koja je osigurala sredstva za plastenike, a u kojoj nije utvrđeno da se radilo o objavi političkih poruka ili vođenju izborne kampanje.

S 3.000 KM kažnjen je Savez za novu politiku, koji je posredstvom društvenih mreža objavio informaciju o koaliciji na izborima, te o podršci jednom od kandidata za načelnika Foče.

Na današnjoj sjednici navedeno je i da će 17.348 birača na lokalnim izborima glasati posredstvom ukupno 393 mobilna tima. 

Kopirati
Drag cursor here to close