Veleposlanstvo

Srbija reagirala zbog Heleza

Helez je, kako se navodi, gostujući na jednoj televiziji ''iznio optužbe na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića'', a ''kritizirao je i Daytonski sporazum''.
Vijesti / Politika | 06. 07. 2024. u 20:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Republike Srbije u Bosni i Hercegovini izrazilo je u subotu duboku zabrinutost povodom izjave ministra obrane Zukana Heleza, kao i brojnih drugih njegovih ranijih izjava.

Pročitajte još

''Takvo širenje neistina je neprihvatljivo, doprinosi porastu tenzija i pozivaju na direktno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma'', navodi se u priopćenju.

Prijetnja miru

Helez je, kako se navodi, gostujući na jednoj televiziji ''iznio optužbe na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića'', a ''kritizirao je i Daytonski sporazum''.

"Upućivanje flagrantnih prijetnji ratom i protjerivanjem srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine, kao i kontinuirano plasiranje neistina o predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predstavlja kulminaciju kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i, na žalost, otvorenu prijetnju miru", objavilo je srbijansko Veleposlanstvo.

''Republika Srbija, kao jedna od potpisnica i jamac Daytonskog mirovnog sporazuma, ostaje u potpunosti posvećena očuvanju mira i stabilnosti u BiH, poštovanju Ustava ove zemlje i zaštiti prava sva tri konstitutivna naroda koji, u skladu s najvišim pravnim aktom Bosne i Hercegovine, žive u dva entiteta, od kojih jedan nosi ime Republika Srpska, svidjelo se to nekome ili ne'', zaključuje se u priopćenju.

Reakcija premijera

I premijer Srbije Miloš Vučević ocijenio je u subotu da ''Helez nastavlja s neodgovornim i neozbiljnim izjavama, ali izjavama koje direktno ugrožavaju mir i stabilnost u regiji''.

"Ovakvi napadi bosanskih ministara, nažalost, nisu izuzetak, nego svakodnevna praksa. Političkoj eliti u Sarajevu smeta ekonomski jaka Srbija i suverena politika koju porovodi predsjednik Aleksandar Vučić zajedno s Vladom Srbije", naveo je Vučević.

Zato, kako je dodao,'' i ne čude konstantni napadi na predsjednika, a sve s ciljem slabljenja Srbije i Republike Srpske''.

"Naša poruka i politika je jasna - mir, stabilnost i gledanje u budućnost. S Bošnjacima u BiH hoćemo da imamo najbolje moguće odnose. Srbija priznaje neovisnost BiH u postojećim granicama ali nikada nećemo odustati od podrške našem narodu u Republici Srpskoj", rekao je Vučević.

Daytonski sporazum je, kako je rekao, ''temelj mira u Bosni i Hercegovini i regiji, i svaki pokušaj njegovog podrivanja predstavlja opasnost za sve narode Balkana''.

"Srbija će uvijek braniti svoje interese i interese srpskog naroda, i neće dozvoliti da neodgovorne izjave i laži unesu nestabilnost", zaključio je Vučević.

Kopirati
Drag cursor here to close