Međunarodnog dana sjećanja na genocid

Stanišić: U Potočarima posjetitelji ćute a mezarje govori

11. srpnja 1995. godine dogodio se genocid na očigled cjelokupne međunarodne zajednice koja je toga dana pala na ispitu, rekao je u razgovoru za Fenu bivši veleposlanik Crne Gore u Sarajevu Obrad Mišo Stanišić.
Vijesti / Politika | 03. 07. 2024. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici svaki zdravomisleći građanin na ovoj planeti mora sa posebnim pijetetom da se odnosi.

Naime, 11. srpnja 1995. godine dogodio se genocid na očigled cjelokupne međunarodne zajednice koja je toga dana pala na ispitu, rekao je u razgovoru za Fenu bivši veleposlanik Crne Gore u Sarajevu Obrad Mišo Stanišić.

- Od toga datuma, poražavajućeg za čovječanstvo, u Potočarima se ne govori ni dobro jutro, ni dobar dan ni dobro veče. Tamo sada posjetitelji ćute a mezarje govori - kaže Stanišić.

Pucanj u žrtve

Upozorava kako se ovih dana opet pokušava pucati u te iste žrtve genocida, tako što se genocid negira od onih čija je ideologija doprinijela da se dogodi.

- Dobro je što je Vlada Crne Gore u Skupštini Ujedinjenih naroda glasala za Rezoluciju o genocidu i Međunarodnom danu sjećanja na žrtve, iako je trebala da bude kosponzor. Isto tako mislim kako je naša vlada sve pretvorila u politikantstvo glasanjem u crnogorskom parlamentu za Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu. Naime taj najstrašniji pogrom u drugom svjetsko ratu nitko ne poriče već ga je osudio cijeli demokratski svijet, a posebno naši susjedi Hrvati i njihovo rukovodstvo.

Za razliku od onih čiji lideri, a posebno autokrata iz Srbije, uz pomoć seiza iz manjeg BH entiteta a i u Crnoj Gori, ne samo da negiraju genocid u Srebrenici nego slave i glorificiraju presuđene ratne zločince iz Potočara - rekao je Stanišić.

Zato smatra kako će bespotrebno i bez ikakvog povoda, glasanje o Rezoluciji o Jasenovcu usporiti europski put Crnoj Gori.

EU šalje jasnu poruku

- Što bi narod rekao to je "zabadanje trna u zdravu nogu".

Nedolazak Predsjednika Europskog savjeta gospodina Charlesa Michela u već dogovoreni posjet Crnoj Gori je pokazatelj kako Europska unija šalje jasnu poruku da neće olako prijeći preko usvajanja Rezolucija o genocidu u Jasenovcu u Skupštini Crne Gore.

Ocijenio je kako je sasvim izvjesno da je nekome i bio cilj da zaustavi Crnu Goru na europskom putu.

- Vjerujem kako će se građanska, multietnička i sekularna Crna Gora izboriti protiv nacionalizma i fašizma, uvjereni kako je takva ideologija kroz povijest uvijek bila osuđena na propast. Mir i spokoj žrtvama genocida u Srebrenici i svim stradalima u vrijeme nesretnog i krvavog rata na prostorima bivše nam zajedničke države. Da je vječna Crna Gora i da živi nama prijateljska, cjelovita država Bosna i Hercegovina! - poručio je Obrad Mišo Stanišić, bivši veleposlanik Crne Gore u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close