Ljubo Bešlić

Stari grad je u federalnim rukama, a Federacija nije dala ni marku

Vijesti / Politika | 24. 02. 2015. u 07:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Trećina urbane gradske jezgre je proglašena nacionalnim spomenikom i 'u zoni odgovornosti' je federalnih vlasti, koje nemaju ni stručnih niti ljudskih potencijala da odgovore zadaći, a nama se ispostavlja, da tako kažem, račun za stanje na terenu'', izjavio je za Dnevni avaz gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

''To je uistinu jedna apsurdna situacija, van svake pameti i koja, vjerujem, ne postoji nigdje na svijetu'', rekao je mostarski gradonačelnik rekavši kako Grad crpi svoje resurse i financira Agenciju 'Stari grad', putem koje ulaže maksimum u očuvanje spomeničke baštine u skladu sa skromnim ovlastima.

S druge strane, kaže Bešlić, federalne vlasti koje imaju nadležnost i ovlasti, nisu do sada uložile skoro nijednu KM u to područje, da se bilo što uradi.

''To se, jednostavno, mora promijeniti, jer takav sustav rada i odgovornosti nema smisla i istina je da zbog ovakvog neuređenog stanja imamo velike poteškoće'', rekao je.

Naime, Gradsko vijeće Mostara svojevremeno je uputilo zahtjev Federalnoj vladi, Parlamentu FBiH da preuzmu 50 posto osnivačkih prava i financiranja Agencije 'Stari Grad' u Mostaru, ali je to ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

Vijeće je zahtjev poslalo jer je za provođenje svih postupaka planiranja, rekonstrukcije i obnove na području starog dijela Mostara, koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, nadležna Federacija BiH.

Tako svi propisi i dozvole, kada je u pitanju gradnja u staroj jezgri Mostara, moraju proći federalnu razinu, dok se, s druge strane, iz gradske blagajne izdvajaju sredstva za financiranje Agencije 'Stari grad'.

Direktor Zavoda za prostorno uređenje i planiranje Grada Mostara Salem Bubalo podsjeća, pak, da je Federalni parlament usvojio Regulacijski plan stare jezgre grada te navodi da je riječ o kapitalnom dokumentu.

''S aspekta struke, procedure za gradnju ili sanaciju u starom dijelu grada jesu malo strožije i zahtjevnije, ali na kraju, kada se sve sumira, dobije se pozitivan rezultat'', rekao je Avazu Bubalo.

Kopirati
Drag cursor here to close