Mostar

Statut pred vijećnicima: Evo prijedloga stranaka

U stručnu službu vijeća Grada Mostara do sada su pristigla dva prijedloga za izmjene i dopune statuta od Koalicije za Mostar predvođene SDA i od Kluba HDZ-a BiH.
Vijesti / Politika | 20. 02. 2023. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o usvajanju Statuta Grada Mostara, koji je nametnuo visoki predstavnik te odluka o usvajanju izmjena i dopuna statuta Grada bit će glavna točka dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara koja će se održati 23. veljače.

U stručnu službu vijeća Grada Mostara do sada su pristigla dva prijedloga za izmjene i dopune statuta od Koalicije za Mostar predvođene SDA i od Kluba HDZ-a BiH.

Prijedlog Koalicije za Mostar

Prema prijedlogu koalicije za Mostar predvođene SDA traži se da za svako od šest gradskih područja Grad uspostavlja Ured – Podružnice Gradske uprave radi boljeg pružanja usluga svim građanima.

U prijedlogu izmjene člana 38. Statuta Grada Mosta predlažu da se za svako od Gradskih područja uspostavljanja po jedna komisija Gradskog vijeća za gradsko područje. U sastav svake od komisija Gradskog vijeća za gradska područja (u duljenjem tekstu Komisije za gradska područja) ulazili bi gradski vijećnici izabrani s teritorije relevantnog gradskog područja na osnovu člana 17 stav 1 ovog Statuta, uz predsjednika vijeća mjesnih zajednica kao člana bez prava glasa s teritorije relevantnog gradskog područja.

Članovi Komisije gradskog područja birali bi između sebe na konstituirajućoj sjednici predsjednika koji bi dužnost mogao obavljati profesionalno, o čemu bi poseban akt donijelo Gradsko vijeće.

Prema njihovom prijedlogu izmjena člana 38. Statuta Grada Mostara mandat članova Komisije vezan bi bio za mandat Gradskog vijeća.

Komisija gradskog područja primala bi inicijative i prijedloge mjesnih zajednica gradskog područja, te predstavljala i zastupala njihove zajedničke interese pred organima i tijelima Grada.

Prijedlog HDZ-a

Članak 38. Statuta Grada Mostar (gradski službeni glasnik Grada Mostar, br. 4/04 i Službeni glasnik Grada Mostara broj 8/09) Kluba HDZ-a BiH predlaže izmjene vezane za Podružnice Gradske uprave i povjerenstva za gradska područja Kluba HDZ-a BiH pak predlaže da za svako od šest gradskih područja Grad uspostavlja podružnice – urede Gradske uprave radi boljeg pružanja usluga svi građanima.

Radi zadovoljavanja potreba, prava i interesa građana, predlaže se uspostavljanje dva povjerenstva Gradskoga vijeća za Gradska područja Jugozapad, Zapad i jug, te Povjerenstvo za gradska područja Stari grad, Jugoistok i Sjever.

U sastav povjerenstva Gradskoga vijeća za gradska područja ulazili bi gradski vijećnici izabrani s teritorija gradskih područja (izbornih jedinica) koji svako od povjerenstva pokriva sukladno članku 17. stavka (1) ovog Statuta, i to: 13 gradskih vijećnika u Povjerenstvo za gradska područja Jugozapad, Zapad i Jug, te 9 gradskih vijećnika u Povjerenstvo za gradska područja Stari grad, Jugoistok i Sjever.

Nije bilo suglasnosti

Statut Grada Mostara je na kolegiju Gradskog vijeća prošli tjedna izazvao tenzije između SDA i HDZ-a koji su potpisnici Mostarskog sporazuma, oko samog uvrštavanja ključnog dokumenta grada na dnevni red za narednu sjednicu.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić (SDA) je na dnevni red stavio usvajanje nametnutog Statuta Grada Mostara iz 2004. godine, a odmah zatim i odluku o izmjeni i dopuni Statuta, bez suglasnosti komisije za Statut, pravne akte i nadzor zakonitosti, čemu se protivi HDZ BiH navodeći kako takav prijedlog Grad vraća unazad dijeleći ga na šest administrativnih jedinica kojima se daju veće ovlasti.

Član komisije Vlatko Marinović (HDZ) tvrdi da je Marić inzistirao samovoljno da kreira dnevni red i da stavi Statut, te samog sebe kao izvjestitelja i predlagača, bez obzira na to što je prije mjesec i po dana sam predložio da se komisiji za Statut pravne akte i nadzor zakonitosti daju ovlasti i nadležnost za predlaganje izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara.

"Jako je bitno da takva točka dnevnog reda završi na sjednici Gradskog vijeća Mostara. Ali radi se o potpunom kršenju procedura od predsjednika Vijeća, obzirom da je Gradsko vijeće svojim zaključkom o podnošenju izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara obavezalo komisiju da izvrši obradu pristiglih prijedloga", kazao je Marinović.

Četiri prijedloga?

Pojasnio je kako su pristigla četiri prijedloga, koja kroz raspravu komisija treba ujednačiti s pravne strane i valorizirati njihovu vrijednosti, kako bi u konačnici mogla predložiti tu točku dnevnog reda na sjednicu Gradskog vijeća.

"Ovim je, nažalost, predsjednik Gradskog vijeća potpuno, ne samo zanemario, nego grubo prekršio zaključak koji je on sam predložio na sjednici vijeća 29. prosinca 2022. godine", tvrdi Marinović.

Međutim, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić (SDA) je potez Marinovića okarakterizirao kao "pokušaj pranja savjesti", jer kako kaže, "očito u HDZ-u nisu spremni prihvatiti ono što su potpisali Mostarskim sporazumom oko Statuta Grada Mostara".

Podsjeća da je na pretprošloj sjednici Gradskog vijeća Mostara Statut bio na dnevnom redu i da je on bio predlagač, te da je po Poslovniku logično da ga ponovno i stavi na dnevni red.

"Točno je da u zapisniku stoji komisija u kojoj sam također ja potpredsjednik i zna se šta je zadatak te komisije. Sve komisije su od Gradskog vijeća i naravno da će predlagač ove tačke biti predsjednik Gradskog vijeća. Ali je zabrinjavajuće da Marinović želi da pere savjest jer je bio pregovarač HDZ-a u političkom sporazumu za Mostar", kazao je Marić novinarima.

''Preskakanje'' Statuta

Podsjećamo, Statut se nalazio u planu rada Gradskog vijeća u vrhu prioriteta ali nikada nije dolazio na dnevni red osim kad je SDP zahtijevao rješavanje problema Ostalih u vlasti u Mostaru.

U planu rada Gradskog vijeća Grada Mostara za 2022. godinu pod točkom 27., u prvom kvartalu (radne) godine našlo se usvajanje ovoga dokumenta, a u mostarskom sporazumu stajalo je kako se ''stranke potpisnice ovog Sporazuma obvezuju da će prijedlog Statuta Grada Mostara iz točke 1. ovog Sporazuma usvojiti, u skladu sa zakonskim procedurama, na prvoj sjednici Gradskog vijeća''. A onda je Statut dočekao zadnju sjednicu dvije godine nakon potpisa.

Točku predlaže Salem Marić, predsjedatelj Vijeća iz reda SDA, a ranije je bilo predlagano mijenjanje statuta po prijedlozima vijećnika SDP-a Armana Zalihića što je svaki put propalo.

Inače, mostarski Statut, dočekao je svoju punoljetnost. Njega je 15. ožujka 2004. nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Kopirati
Drag cursor here to close