Brojači

Tehnologija na izborima: U Mostaru će se moći krasti

Spominjale su se i inicijative da se smijeni SIP, poništavanje i ponavljanje izbora jer se u Mostaru čak ni mjesec dana nakon izbora nisu uspjeli prebrojati glasovi pa smo svjedočili ponavljanju brojanja koje se obavljalo i u Sarajevu...
Vijesti / Politika | 05. 07. 2024. u 12:00 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su izborne krađe u Mostaru prijavljivane tužiteljstvima i Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP), iako se mostarska izborna kupovina spominje navodno i u SKY prepiskama i iako su neke političke stranke otvoreno govorile tko ih je i gdje pokrao na prošlim izborima, SIP nije smatrao potrebnim da se nova tehnologija, koja navodno sprječava izbornu krađu, instalira i u Mostaru.

U Mostaru se spominjala krađa osobnih podataka prilikom predaje potpisa građana za prijavu na izbore. Spominjale su se i inicijative da se smijeni SIP, poništavanje i ponavljanje izbora jer se u Mostaru čak ni mjesec dana nakon izbora nisu uspjeli prebrojati glasovi pa smo svjedočili ponavljanju brojanja koje se obavljalo i u Sarajevu i to sredinom siječnja.

Otvoreno o tome govorili su iz stranaka Narod i Pravda, SDP BiH – koji su optužili SDA za neviđenu krađu - HDZ BiH, SBB, HRS…

Pisalo se kako su ''na 15 biračkih mjesta otkrivene ogromne manipulacije, velike krađe u korist jednog političkog subjekta i još veće manipulacije preferencijalnim glasovima'' a u sve se upetljala ozbiljna izborna mašinerija koja se provukla kroz Sky aplikaciju.

Pravosudnim organima je proslijeđeno upozorenje i dokazi da je na pojedinim biračkim mjestima čudnovato izlaznost na pojedinim biračkim mjestima iznosila čak i 100 posto.

Središnje izborno povjerenstvo, koje je tužiteljstvima, zbog nepravilnosti na lokalnim izborima održanim 2020., podnijelo 255 prijava protiv 647 članova biračkih odbora, odlučilo je pak da će se nova tehnologija postaviti na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica.

Tako se (navodno) neće moći krasti glasovi na biračkim mjestima Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik.

Kako je objavilo Povjerenstvo, na spomenutim mjestima uvodi se procedura ubacivanja glasačkih listića u glasačku kutiju kroz optički skener koji automatski prebrojava rezultate glasanja te omogućuje izravan prijenos rezultata, koji se nakon zatvaranja biračkim mjesta elektronski dostavljaju SIP-u.

Još jedan pilot projekt koji bi trebao spriječiti izborne krađe i manipulacije provest će se u Vogošći, Tuzli, Visokom, Stocu, Novom Gradu i Prijedoru, dok će se treći pilot projekt koji obuhvaća biometrijsku identifikaciju birača provesti na biračkim mjestima u Distriktu Brčko.

Video: Izbori u Gradu Mostaru - hrv
Kopirati
Drag cursor here to close