(ne)ovlašteno snimanje?

Tomislavgrad: ''Frku'' na javnoj debati izazvao mobitel

Zabrana snimanja sučeljavanja kandidata izazvala negodovanje javnosti
Vijesti / Politika | 23. 09. 2024. u 12:05 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak u hotelu Tomislav u Tomislavgradu, održano je sučeljavanje kandidata za načelnika Tomislavgrada u organizaciji Centra za građansku suradnju Livno.

Kandidati Tomislav Krišto iz HDZ BiH i aktualni načelnik Ivan Buntić iz stranke Hrvatski nacionalni Pomak sučelili su svoje stavove i programe pred okupljenom publikom.

No predstavnici Mladih Buškog blata tvrde da su se na samom sučeljavanju suočili s vrlo neugodnom situacijom, zabranom snimanja.

Negodovanje među mladima

''Naime, iako je prethodnog dana u Livnu održano sučeljavanje koje je prenošeno uživo putem Facebook stranice CGS Livno, ovaj put su organizatori i sudionici ostali uskraćeni za transparentnost. Odluka da se zabrani snimanje izazvala je negodovanje, osobito među mladima i lokalnom zajednicom koja očekuje veći stupanj otvorenosti i dostupnosti informacija, posebno uoči nadolazećih izbora'', navode mladi Buškog blata.

Mještani Tomislavgrada i okolnih naselja, osobito članovi udruge Mladi Buškog blata, izrazili su svoje nezadovoljstvo ovim potezom, nazivajući ga korakom unazad u demokratskim procesima.

''Dok smo u Livnu jučer imali priliku uživo pratiti debatu, danas se suočavamo s cenzurom i netransparentnošću. Ovo je vraćanje u vremena kada je sloboda govora bila ograničena, što je neprihvatljivo u modernom demokratskom društvu'', ističu članovi udruge.

''Sučeljavanje kandidata predstavlja važan dio predizbornog procesa, a zabrana snimanja ostavlja gorak dojam i postavlja pitanje tko se i zašto boji transparentnosti'', napisali su mladi Buškog blata pozivajući građane da se aktivno uključe u predizbornu kampanju, informiraju o stavovima i programima kandidata te izađu na izbore, unatoč pokušajima ograničavanja pristupa ključnim informacijama.

Snimanje nije zabranjeno, ali treba najava

Centar za građansku suradnju za Bljesak.info je potvrdio kako su organizirali predizbornu debatu kandidata za načelnika Tomislavgrada pod nazivom "Građani pitaju, kandidati odgovaraju".

''Snimanje nije zabranjeno, mi kao organizator smo snimali audio zapis cijele debate uz prethodnu najavu i pristanak sudionika što je precizirano zakonom. Netko od prisutnih građana je pokušao neovlašteno snimati, osoba se sakrila iza stupa i snimala mobitelom, bez prethodne dozvole od strane ili organizatora ili kandidata ili prisutnih na debati, a nikakvo snimanje nije bilo unaprijed najavljeno  niti je itko tijekom debate pitao može li snimati'', navode u odgovoru CGS-a.

''S obzirom da je to bio pokušaj neovlaštenog snimanja bez pristanka osoba koje se snima, moderatorica debate godpođa Željka Mihaljević kao i kandidati su reagirali i zatražili od navedene osobe da prestane snimati'', naveli su iz CGS-a.

Više transparentnosti

Mladi Buškog blata apeliraju na organizatore i kandidate da u budućim događajima omoguće potpunu transparentnost te na taj način osiguraju pravedan i otvoren predizborni proces.

''Za kraj, ostaje pitanje – hoćemo li dopustiti da ovakvi potezi ostanu bez odgovora ili ćemo se boriti za demokraciju, slobodu govora i transparentnost u našem društvu'', naveli su Mladi Buškog blata.

CHS je tijekom dana poslao i priopćenje navodeći da ''debata nije ni na koji način bila predviđena za emitiranje uživo niti su mediji ili privatne osobe iskazale interes da snimaju i emitiraju debatu. Oba kandidata su kroz svoje odgovore na postavljena pitanja kao i u završnom obraćanju imali priliku istaknuti glavne prednosti svojih programa, koji su im planovi za razvoj i poboljšanje trenutnog stanja u Općini Tomislavgrad'', naveli su šaljući i audio zapis debate koji možete pronaći OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close