Trojka

Komšić i Izetbegović pozvani na sučeljavanje – U akciji i KOS-ovci

Postoji 200 milijuna planiranog proračuna, navodi Nikšić, te dodaje da je on prikazan kao suficit, a to nije suficit, tvrdi Nikšić, to je dug od ranijeg perioda.
Vijesti / Politika | 20. 09. 2024. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici stranaka Trojke Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (Naša stranka) održali su press konferenciju na kojoj su govorili o aktuelnim temama. Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, prvi se obratio javnosti kazavši da žele da prezentiraju i demantiraju histeriju koja se širi oko financija.

Financije u Federaciji

''Niz je netočnih i paušalnih ocjena o financijskom stanju u FBiH. Tu je više zle namjere i pokušaj izazivanja panike kod građana i stvaranja straha. Govorilo se o tome kako se mi enormno zadužujemo, i kad uvežete s deficitom o kojem se priča. Ne postoji ništa što nije plaćeno iz 2023. godine, i onda je logika njima da kažu ‘ovi se nešto zadužuju, odakle plaćaju ove obaveze’. Svi mogu da pogledaju na stranicama službenog lista, ili web portala'', rekao je Nikšić.

Postoji 200 milijuna planiranog proračuna, navodi Nikšić, te dodaje da je on prikazan kao suficit, a to nije suficit, tvrdi, to je dug od ranijeg perioda.

''Ukupan dug FBiH sa svim javnim korisnicima na 30.6.2024. iznosi više od šest milijardi KM. Stanje duga u FBiH iznosi 20,86 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Kada smo preuzeli vladu, mjesec nakon toga, imamo podatke o dugu u iznosu od 24,90 posto BDP-a. Znači, od aprila 2023. do juna 2024. je dug pao za 4,4 posto'', kazao je premijer FBiH.

Kampanja laži

Lider NiP-a posebno se osvrnuo na, kako je rekao, "kampanju laži" koja se dešava ovih dana, a usmjerena je upravo na predstavnike ovih stranaka. DiIzravno je optužio SDA i lidera Bakira Izetbegovića, uz poziv njemu i lideru DF-a Željku Komšiću na javno sučeljavanje u medijima.

''Nekoliko intenziviranih, osmišljenih kampanja laži ovih dana dominira javnim prostorom BiH, netko je super rekao i prigovaraju nam jer ih nismo razbijali na vrijeme, nekim našim ljudima, direktorima javnih poduzeća, koji nisu odmah napravili inventuru i obavijestili šta se suštinski i istinski dešava'', kazao je Konaković.

Prema njegovim riječima, ''kampanja'' je krenula po povratku s pregovora u Neumu, kada je lider SDA Bakir Izetbegović optužio Trojku da se ''izdala i prodala'' HDZ-u.

''Vrijeme je da argumentima razbijemo ove teze i da podsjetimo na neke druge stvari koje su prisutne otkad Trojka obnaša vlast. Izetbegović je u Neumu rekao još jednu ‘suhu istinu’, kako je SDA u 2022. u Vladi FBiH i Vijeću ministara imala manje pozicija od HDZ-a. Iako kako on kaže HDZ je brojčano najmanji narod, ima više pozicija od SDA na oba nivoa'', podsjetio je Konaković, opovrgnuvši tvrdnju da je Trojka prodala pozicije HDZ-u budući da danas Trojka s partnerima drži više ministarskih pozicija, kako na razini Federacije BIH tako i na državnoj razini.

Rekao je i kako optužbe dolaze od ''bivših KOS-ovaca i obavještajaca koji su i ranije razarali sistem sijući laži, a to rade i danas''.

Kritike o zaduženju

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto osvrnuo se na kritike o zaduženju Kantona Sarajevo, koje su postojale, kako ističe, i u periodu kada je bio premijer KS.

''Ima još jedna stvar koja je vezana upravo za zaduživanje djelomično, a djelomično, vjerovali ili ne, za uzimanje bespovratnih para iz Europske unije. To se zove plan rasta. Plan rasta koji nam je zaustavljen i sada improvizacijom pokušavamo doći do njega, zavaljujući opoziciji, koja će spaliti sve oko nas samo zato da bi oni pokazali da smo mi neuspješni. Plan rasta koji su četiri premijera iz SDA srušili, glasali protiv njega, tvrdeći da projekti koje Plan rasta treba da financira ne prolaze kroz njihove mahale. Evo ja sad vama kažem, premijer Unsko-sanskog kantona, da li mjera iz Plana rasta, koja kaže unapređenje graničnih prijelaza, ima kakve veze sa Unsko-sanskim kantonom, ima li kakve veze?'', pita Forto.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close