Rebro

Tražit će se smjena ministra Hrnjića zbog Odžaka

Raguž navodi kako su se lokalni poljoprivrednici okupili ''obraniti poljoprivredno zemljište koje je na krajnje netransparentan način dodijeljeno stranačkoj tvrtki''.
Vijesti / Politika | 05. 07. 2024. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Resorni ministar Kemal Hrnjić je u više navrata posjećivao općinu Odžak i svaki put se otvoreno stavio na stranu tzv. velikih igrača'', objavio je zastupnik u federalnom parlamentu Slaven Raguž navodeći kako će tražiti smjenu ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH.

Raguž navodi kako su se lokalni poljoprivrednici okupili ''obraniti poljoprivredno zemljište koje je na krajnje netransparentan način dodijeljeno stranačkoj tvrtki''.

Tajkunske tvrtke

''Niti su pokazivali silu, niti su provodili silu. Čak nisu stajali na putu, nego na parkingu. No, verbalno negodovanje jednog poljoprivrednika je okarakterizirano kao 'remećenje javnog reda i mira''', naveo je Raguž.

Dodao je kako je to ''ta strategija poljoprivrede koju gura aktualna Vlada FBiH i ministarstvo poljoprivrede koju je uspjelo progurati u zastupničkom domu Parlamenta, koja je srećom pala u Domu naroda''.

''To je taj rad resornog ministarstva na federalnoj i županijskoj razini koji pogoduje stranačkim tajkunskim tvrtkama, na štetu malih poljoprivrednika'', objavio je Raguž.

Tvrdi da je inspekcija utvrdila brojne nepravilnosti ali da su nakon toga u Skupštini Posavske županije izglasali zakon o koncesijama u poljoprivredi ''gdje su otišli do tolikih detalja u nastojanjima dodjele zemljišta svojim tajkunima, da su samo ime i prezime vlasnika izostavili''.

Inspekcija utvrdila nezakonitosti

''Dakle, sve ono što je inspekcija utvrdila kao nezakonitost, oni su post festum pretvorili u zakon. Trenutno je taj zakon na Ustavnom sudu Federacije i velika je vjerojatnost da će pasti. Međutim, to nije spriječilo vladajuću koaliciju da nasiljem ide na goloruke seljake'', napisao je na Facebooku Raguž.

Ministar Hrnjić se također oglasio rekavši kako osuđuje ''bespotrebnu upotrebu sile nad poljoprivrednicima Odžaka od pripadnika MUP-a Posavskog kantona''.


''Sa zabrinutošću i ogorčenjem primio sam informaciju o hapšenju poljoprivrednika u Odžaku. Smatram da je upotreba sile nad našim poljoprivrednicima neprihvatljiva i osuđujem svaki oblik prekomjerne upotrebe sile i nasilja nad poljoprivrednicima koji nastoje riješiti višegodišnji spor oko zemljišta u Odžaku. Poljoprivrednici su važna karika našeg društva i njihova briga i nezadovoljstvo zaslužuje pažnju. Pravo na rad i privređivanje su osnovna ljudska prava koja moraju biti zaštićena i poštovana'', rekao je Hrnjić.

Slomljeno rebro

Već niz godina u Odžaku traje trakavica oko državnog poljoprivrednog zemljišta u koju su uključeni Općina Odžak, Ministarstvo poljoprivrede Posavskog kantona, firma Poljoprivrednik iz Dervente te lokalni poljoprivrednici iz Odžaka.

Lokalni poljoprivrednici već godinama tvrde kako vlast sve radi da velike količine zemljišta u Odžaku izruči na obradu firmi Poljoprivrednik iz Dervente.

Cijeli slučaj već godinama je na sudu, a sudskom odlukom donesen je zaključak kojim do rješenja sporova koji se vode oko zemljišta nitko nema pravo obrađivati zemljište.

Lokalni poljoprivrednici su nakon što su traktori spomenute tvrtke počeli obrađivati zemlju pozvali policiju, te se okupili pored parcele, da bi policajci fizički napali jednog od poljoprivrednika te mu nanijeli teže ozljede, slomivši mu rebro.

Kopirati
Drag cursor here to close