Dom naroda

Tri mjeseca blokade: O čemu Klub Bošnjaka (ne) želi razgovarati

''Na slabljenje Ustavnog suda koji jedini može zaustaviti primjenu neustavnih zakona kojima smo svjedočili u proteklom razdoblju, ne možemo pristati'', istaknuo je Ademović.
Vijesti / Politika | 27. 06. 2024. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i član Kluba bošnjačkog naroda Kemal Ademović je izjavio novinarima da, kada su preglasani izaslanici iz reda bošnjačkog naroda za uvrštavanje u dnevni red sjednice Doma naroda Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, Klub Bošnjaka je zauzeo jedinstven stav da neće sudjelovati u radu, jer je ''riječ o neustavnom zakonu koji se pored toga što je neustavan pokušava nametnuti mimo volje Bošnjaka''.

Izbacivanje stranaca iz Suda

''To je pokušaj preglasavanja i zloupotreba Doma naroda. Mi ne blokiramo Dom naroda, to je zamjena teza. Mi smo nudili realno rješenje, logično poboljšanje procedure, da nadležni organ ocijeni ustavnost zakona prije nego ga mi razmotrimo. Kakav je smisao razmatrati zakone čija ustavnost nije ocijenjena od stručnog tijela Parlamenta'', naveo je Ademović.

Dodao je da je, kao tada predsjedavajući Doma naroda, na toj sjednici ukazao na neustavnost prijedloga zakona o Ustavnom sudu, a koji između ostalog ima za cilj da se izbace strani suci iz Ustavnog suda iako su oni ustavna i dejtonska kategorija. Trojica sudaca stranaca koje predlaže predsjednik Europskog suda za ljudska prava su ravnopravni u radu Ustavnog suda i prema Ustavu BiH i Daytonskom mirovnom sporazumu.

''Na slabljenje Ustavnog suda koji jedini može zaustaviti primjenu neustavnih zakona kojima smo svjedočili u proteklom razdoblju, ne možemo pristati'', istaknuo je Ademović.

Naveo je da je, kao predsjedavajući Doma, na prošloj sjednici dao prijedlog da se izmijeni Poslovnik o radu, kako se ovakvi sporni prijedlozi ne bi mogli naći na dnevnom redu jer su neustavni.

Promjene Ustava

''Međutim, izaslanici iz druga dva naroda nisu bili spremni na dogovor niti realno rješenje koje nikome ne ide na štetu, već su izabrali preglasavanje i pokušaj nametanja. Klub Bošnjaka ima jedinstven i argumentiran stav, očuvanje institucije Ustavnog suda BiH'', kazao je Ademović.

Dodao je da, kada izaslanici iz druga dva naroda budu spremni na ustavan rad, bez pokušaja nametanja mimo volje jednog kluba i mimo argumenata, onda je nastavak sjednice neupitan.

''Mi štitimo Ustav BiH, Ustavni sud BiH i sva tri konstitutivna naroda, građane i ostale. Za to smo birani i za to smo položili zakletvu'', kazao je, između ostalog, Ademović.

Izaslanik u Klubu bošnjačkog naroda Dženan Đonlagić je izjavio novinarima da smo ''posljednjim mišljenjem Venecijanske komisije vrlo jasno dobili poruku u BiH da sadržajem ovakvog zakona, Bosna i Hercegovina sigurno ne može postati članica EU''.

''Dakle, ako je nekome stalo da BiH nastavi svoj europski put, ne može s ovakvim sadržajem zakona. To je danas više nego jasno. Drugo, pitanje Ustavnog suda BiH se ne može rješavati zakonom. Može se rješavati samo promjenom Ustava BiH'', istaknuo je Đonlagić.

Proračun

Po njegovim riječima, u nekoliko aspekata sadržaj i prijedlog ovakvog zakona zapravo šteti Bosni i Hercegovini, šteti instituciji Ustavnog suda BiH i šteti europskom putu BiH.

''Poziv za vladajuću koaliciju, dajte proračun, dajte europske zakone, dajte ono što ste obećali nakon mišljenja i odluke Europskog vijeća. Ništa od toga nema na dnevnom redu. Takve zakone ćemo mi podržati'', naveo je Đonlagić.

Izaslanik u Klubu bošnjačkog naroda Džemal Smajić je izjavio da se radi o neustavnoj materiji, te da je "ovo jedno jeftino politikantstvo da se skrene pažnja sa stvarnih problema koji se dešavaju u državnim institucijama BiH".

''Ne možemo govoriti ovdje o radu Doma naroda, a da ne spomenemo proračun koji je, po proračunskom kalendaru, u listopadu prošle godine trebao biti upućen u proceduru. Do danas ga nismo dobili. Koliko znam nije proslijeđen ni na sjednicu Vijeća ministara BiH'', kazao je Smajić.

Istaknuo je da se neusvajanjem proračuna blokiraju i sredstva koja su namijenjena Planom rasta.

''Građani su taoci vladajuće koalicije na državnoj razini'', smatra Smajić.

Također je kazao da je ovo "jedan jeftin pokušaj da se ovlada Ustavnim sudom države BiH, da bi se imala nad njim potpuna kontrola".

Predizborne floskule

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić je, nakon nemogućnosti održavanja nastavka sjednice tog doma zbog nedostatka kvoruma, izjavio novinarima da su bošnjački izaslanici odlučili nastaviti sa blokadom rada Doma naroda.

''Koliko će ta blokada trajati, ovisi od njih. Ali ono što sigurno nije dobro, da svaki dan čujemo u BiH predstavnike bošnjačke političke scene kako pozivaju na politiku ekonomskog rasta, apropo politike koju EU planira za zapadni Balkan. Nažalost, moram da kažem da nema politike ekonomskog rasta bez doraslih političara toj politici'', smatra Špirić.

Kaže kako je nespojivo, na jednoj strani zagovarati politiku ekonomskog rasta, a na drugoj blokirati rad Doma naroda.

''Izgleda da su politiku ekonomskog rasta, umjesto reforme pretvorili u predizborne floskule. Hoće li ova blokada trajati do završetka lokalnih izbora, ne mogu projektirati, ali što se nas tiče spremni smo koliko sutra da dođemo na nastavak sjednice i da ovaj dom radi u skladu s Poslovnikom'', naveo je Špirić.

Blokada od ožujka

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović, koji je ranije ovog mjeseca preuzeo rotirajuće predsjedavanje Domom naroda, sazvao je sjednicu pokušavajući deblokirati njegov rad nakon više od tri mjeseca zastoja.

''Žao mi je što se nije uspjelo u ovom vremenu napraviti poticaj da kolege iz kluba bošnjačkog naroda budu nazočni ovoj sjednici... Time ulazimo u jednu blokadu od strane bošnjačkog kluba koja traje već puna tri mjeseca i nisam siguran kako će to dalje ići'', rekao je Čović nakon što se bošnjački zastupnici nisu pojavili.

Posljednja sjednica Doma naroda održana je 18. ožujka a prekinuta je jer je zastupnik oporbenog SDS-a Želimir Nešković predložio tekst novog zakona o Ustavnom sudu. Po tom bi se prijedlogu iz Ustavnog suda eliminirala tri strana suca, ostala bi po dvoje Hrvata, Srba i Bošnjaka a odluke bi se donosile uz suglasnost barem po jednog suca iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Bošnjački su zastupnici zaključili kako je SDS na protuustavan način formulirao prijedlog novog zakona o Ustavnom sudu i nisu željeli da se o tome niti raspravlja pa su to spriječili napuštanjem sjednice.

Nešković neće povući prijedlog Zakona o Ustavnom sudu

Izaslanik Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković rekao je da neće povući iz procedure svoj prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i da je njegov zadatak kao izaslanika da brani interese srpskog naroda i Republike Srpske.

Nešković je rekao da se nebrojno puta pokazalo da su odluke Ustavnog suda BiH bile upravo protiv Srba i Republike Srpske.

"Moje insistiranje na ovom zakonu je upravo takvo bilo da želim da otvorimo razgovore na ovu temu i nađemo zajedničko rješenje koje bi pokazalo da imamo interese, odnosno da svoje interese skupimo u interes BiH, znači i Srbi i Bošnjaci i Hrvati", rekao je Nešković novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, na ovaj način ne bi postojalo preglasavanje, pokušaj oduzimanja ingerencija, te imovine, prije svega Republici Srpskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close