Plinovanje

U Federaciji tinja, Sarajevu poručeno kakvu BiH Hrvati žele?

''Otvaranjem nesporazuma i otkrivanjem nezadovoljstva unutar FBiH bila bi skinuta s političke pažnje Republika Srpska, što ne ide u prilog političkom Sarajevu i njegovim nalogodavcima'', piše komentator Srne.
Vijesti / Politika | 03. 09. 2024. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tinjaju li u Federaciji BiH interesni 'sukobi' koji se vješto skrivaju od šire javnosti kako bi i dalje ostala nametnuta mantra da je za sve probleme bh teritorijalne zajednice kriva Republika Srpska'', piše u komentaru agencije Srna novinar Milorad Gutalj.

Interesni sukob

''Ako bi se počelo otvoreno govoriti političkim rječnikom o interesnom 'sukobu' na relaciji Mostar-Sarajevo, onda bi to značilo da su u FBiH daleko veći politički, ekonomski, pa i teritorijalni problemi u odnosu na Republiku Srpsku, koja se i dalje stalno i lažno optužuje za secesiju, razdruživanje ili raspad BiH. Bez imalo pretjerane tvrdnje, ovakvu BiH, čiji su zajednički organi, prema Ustavu, sastavljeni od kadrova iz Republike Srpske i FBiH, odnosno bošnjačko-hrvatskog entiteta, na okupu drži samo hrvatski narod organiziran u Herceg-Bosni'', navodi Gutalj.

Komentator Srne navodi da, ''ako bi hrvatski narod odlučio da povuče svoje kadrove iz zajedničkih organa i uspostavi autonomiju Herceg-Bosne, koju je zadržala u Vašingtonskom sporazumu, automatski bi prestala postojati BiH kakvom je vidi političko Sarajevo''.

''Da li je predsjednik FBiH Lidija Bradara 'priprijetila' političkom Sarajevu da hrvatski narod ne želi FBiH po mjeri i želji Sarajeva, pa je nedavno odrično rekla da 'BH-gas ne može graditi Južnu interkonekciju jer taj projekt nije na njihovoj teritoriji'. Bradara je ovom rečenicom, čini se, samo razotkrila kakvu Hrvati žele BiH i poručila političkom Sarajevu i njihovim stranim nalogodavcima da je došlo vrijeme da se na geografskom području BiH zna šta je čije, odnosno da se međusobno poštuju i uvažavaju Hrvati, Srbi i Bošnjaci i da o njihovim vlasničkim i teritorijalnim interesima ne može da odlučuje samo jedan narod'', navodi Gutalj.

Vremena se mijenjaju

Bradara je, piše dalje Gutalj, ''pojasnila da se 'vremena i prilike mijenjaju, nekad treba pristati na promjenu na vrijeme, bez ugrožavanja onog prvotnog'. Za razumne, sasvim jasna poruka''.

Komentator navodi da očekivane reakcije na Bradarine riječi u političkom Sarajevu nije bilo, ''osim nekoliko reagiranja da je izjavom Bradare počelo'"mirno' razdruživanje, kao i postavljeno pitanje – 'Šta znači dio izjave – ne ulazi u njihove nadležnosti ni teritorij?'''.

''Proširenje rasprave ili kritike Bradarinih riječi sklonjeno je s političke agende FBiH kako se ne bi otkrile sve veći nesporazumi za vlasničkim i političkim interesima unutar ovog bošnjačko-hrvatskog entiteta. Otvaranjem nesporazuma i otkrivanjem nezadovoljstva unutar FBiH bila bi skinuta s političke pažnje Republika Srpska, što ne ide u prilog političkom Sarajevu i njegovim nalogodavcima. Smatrajući da je veoma važno zadržati interesni sklad napada na Republiku Srpsku kao glavnog krivca za proizvodnju političke nestabilnost, političko Sarajevo gubi iz vida upravo ono što je Bradara rekla da se 'vremena i prilike mijenjaju' i da je 'pristajanje na promjene na vrijeme' dio političkog spektra u kojem treba naći izlaz iz promašenog. A, da je političko Sarajevo promašilo u mnogo čemu, opomenula ga je i predsjednik FBiH Lidija Bradara koja stavlja do znanja da je došlo vrijeme da se u ovoj trodijelnoj ili tronacionalnoj zajednici zna šta je čije, bez svojatanja tuđeg'', piše Gutalj.

Bradara: Kompromisi na dvije strane

Predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, u intervjuu za OSlobođenje je rekla kako nema argumenata na strani onih koji stav HDZ-a o novom javnom poduzeću vide problematičnim.

''BH Gas ostaje aktivan u sklopu svojih redovnih aktivnosti, a ovo je jedan novi projekt, investicija koja ne ulazi u njihove nadležnosti ni teritorij. Vremena i prilike se mijenjaju, nekad treba pristati na promjenu na vrijeme, bez ugroze onog prvotnog. Tražimo samo malo razumijevanja i kompromisa, a investicije i projekti, kada je hrvatski narod u pitanju, nikad neće biti ugroženi političkim stavovima, osim ako oni nisu daleko opravdani'', navela je Bradara.

Dodala je kako ne vidi ''zašto je problem otvaranje još jednog poduzeća, što bi ovo pitanje davno riješilo i omogućilo nastavak investicija''.

''Kad pričamo o kompromisima, onda ih mora biti na obje strane'', rekla je.

Na ovo je reagirao dopr3edsjednik Federacije Refik Lendo a objavljena su i dva identična teksta s kritikom ovih izjava.

Osude

Lendo je rekao kako Bradara, prema njegovim riječima, pokušava osporiti stvarnu i teritorijalnu nadležnost BH Gasa kao nositelja projekta izgradnje i upravnika Južne plinske interkonekcije na teritoriji Federacije BiH.

Lendo je izrazio ''duboku zabrinutost zbog Bradarine izjave, ističući da ovakav potez predsjednice FBiH dovodi u pitanje teritorijalni integritet i politički suverenitet Bosne i Hercegovine''.

Portali Slobodna Bodna i Ljudski.ba objavili su identičan tekstu u kojem navode kako je ''ovo najopasnija izjava jednog dužnosnika HDZ-a od osnivanja FBiH jer sve podsjeća na revitalizaciju takozvane Herceg- Bosne''.

''Energetski projekt vezati za teritoriju, a protivno Uredbi o plinskom gospodarstvui postavljati i pitanje nadležnosti BH-Gasa nakon 26 godina je ništa drugo nego otvaranje karti stvarnih namjera šta se želi sa projektom Južne interkonekcije. HDZ ovaj projekt vidi kao energetsko zaokruživanje teritorije takozvane Herceg-Bosne i stoga bi se svi trebali ustati i pomoći BH-Gasu da realizira ovaj projekt. Ovakve bolesne ideje predsjednice FBIH treba sasjeći odmah i pokazati da nema 'njihove' teritorije'', objavljeno je u nepotpisanom tekstu.

Kopirati
Drag cursor here to close