Još malo vrućine u Mostaru

Već se zna: Statut Mostara pada – Nesklad u SDA oko rebalansa?

Statut je u dnevni red predložio predsjedatelj Gradskog vijeća Salem Marić koji je za Bljesak.info rekao kako je to njegova obveza.
Vijesti / Politika | 12. 07. 2024. u 13:49 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Statut Grada Mostara, ali i rebalans proračuna, neće proći na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati u ponedjeljak.

Iako se Gradsko vijeće u svojim programima rada svake godine obvezalo da će Statut biti među prioritetima zapeo je u vijećničkim klupama. SDA i HDZ BiH se međusobno optužuju za nepoštivanje Mostarskog sporazuma čiji je sastavni dio i izmjena Statuta Grada Mostara.

Marićeva obveza

Statut je u dnevni red predložio predsjedatelj Gradskog vijeća Salem Marić koji je za Bljesak.info rekao kako je to njegova obveza.

''Kao jednog od potpisnika Mostarskog sporazuma  za usvajanje Statuta, moja je obveza da Statut stavim na dnevni red i još jednom pokušam. Volja je vijećnika hoće li ga podržati ili neće. Iskreno se nadam i smatram da bi dobro bilo i za grad i za Gradsko vijeće da se ovaj put usvoji Statut'', rekao je Marić

Vlatko Marinović, predsjednik Kluba Hrvata u Gradskom vijeću Grada Mostara, kaže kako je politički je neozbiljno predsjednika Gradskog vijeća da ponovno stavlja isti prijedlog u istoj formi i na proceduralno isti način na sjednicu.

''Čak je nevjerojatno od strane SDA da u četiri godine mandata nema nikakvih ni pravnih, ni tehničkih, ni sadržajnih intervencija u tekst prijedloga novog Statuta i da se na takav način on iznova predlaže. Statut se mora usvojiti onako kako to nalaže Poslovnik o radu Gradskog vijeća i kako nalažu odredbe samog trenutnog Statuta, a to je da se o prijedlogu novog Statuta prije svega mora raspraviti i izjasniti samo Povjerenstvo za Statut, pravne akte i nadzor zakonitosti. I to je jedini pravno utemeljen postupak u svakoj jedinici lokalne samouprave u BiH, a i jedina logična procedura obzirom da imamo suprotstavljene stavove u samim prijedlozima'', rekao je Marinović za Bljesak.info.

Kakofonija

Kaže kako je dosadašnje iskustvo ''pokazalo da se Statut do sada, nažalost, raspravljao u političkoj kakofoniji s bezbrojnim replikama i optuživanjima, dakle samo se trošila energija i vrijeme cijele mostarske javnosti, a bez ikakvog novog prijedloga, pa samim tim i konkretnog efekta po pitanju Statuta''.

''Ono što SDA opet predlaže u ovom trenutku, nakon četiri godine punog mandata, izgleda kao politički autizam. I ako se već opet pozivaju na Mostarski sporazum, bitno je istaknuti da je za nas Mostarski sporazum sigurno jedan od najkvalitetnijih političkih sporazuma na području BiH, jer je u tom trenutku imao konkretan efekt i na temelju Sporazuma su izmijenjena izborna pravila za Grad Mostar i organizirani lokalni izbori, po kojima će se opet i ove godine organizirati. Sve nakon toga, a to su bile sveobuhvatne izmjene Izbornog zakona BiH, od strane SDA nije ispoštovano ni u kakvoj mjeri'', rekao je Marinović.

Kaže kako su zbog toga ''radili na tekstu potpuno novog Statuta''.

''Između ostalog, i na temelju svega onoga što smo napisali za potrebe Mostarskog sporazuma, i taj prijedlog sam obrazlagao još prošle godine na 30. sjednici Gradskog vijeća, a on je uključivao potpuno nova poglavlja Statuta, puno usklađivanje sa zakonskim odredbama na snazi, preciziranje određenih odredbi koje su se do sada pokazale kao nejasne u dosadašnjim prijedlozima, utvrđivanje određenih postupaka i ovlasti unutar Gradskoga vijeća, gradonačelnika i Gradske uprave Grada Mostara'', kaže Marinović.

Razmišljanje

Dodaje kako je cilj HDZ-a BiH ''u konačnici je zakonit i ustavan Statut Grada Mostara koji će biti i funkcionalan i operativno praktičan pravni akt, na korist svim građanima Grada Mostara''.

''Ali za to treba politička volja s obje strane'', rekao je Marinović.

Mirza Drežnjak, predsjednik Kluba vijećnika Koalicije za Mostar, kaže za Bljesak.info da je Statut dio sporazuma između političkih stranaka koje su na neki način činile većinu u Gradskom vijeću.

''Obaveza je bila da se politički sporazum ispoštuje i Statut usvoji. Međutim, već u dva navrata kada je bio na dnevnom redu nije bilo političke podrške jedne od političkih opcija koja je dala suglasnost na politički sporazum i Statut. Ne znam je li se nešto u razmišljanju HDZ-a promijenilo u tom pogledu. Klub Koalicije za Mostar će podržati ponovno politički sporazum i Statut koji je tada dogovoren u istom obliku'', rekao je Drežnjak.

Kaže da, ako se ne izglasaju izmjene Statuta, ostaje na snazi Statut visokog predstavnika. Kaže da nema nagovještaja da bi sadašnji visoki predstavnik mogao intervenirati po ovome pitanju.

Niz ograničenja

Slaven Bevanda, vijećnik HRS-a, kaže kako se radi o prijedlogu koji je uvršten temeljem mostarskog sporazuma između SDA i HDZ-a BiH od prije više od četiri godine.

''Taj sporazum nije realiziran u cijelosti i neće doći do usvajanja ovog prijedloga Statuta na ovoj sjednici jer za to ne postoje odgovarajuće većine. Prema mojim saznanjima tu se uopće ne očekuje usvajanje Statuta'', rekao je Bevanda.

Dodao je kako se postavlja pitanje hoće li visoki predstavnik donijeti odluku o nametanju izmjena Statuta.

''Ovaj statut kao što smo se mi već izjašnjavali sadrži niz ograničenja koji će po meni blokirati dalje djelovanje grada pogotovo u dijelu oko davanja ovlasti gradskim područjima u pogledu zapošljavanja, donošenja prostornih planova gdje se uvodi praktično pravo potpunog apsolutnog veta'', rekao je.

Bevanda smatra kako je taj način ograničenja nepotreban i u suprotnosti je s višim propisima.

''U tom prijedlogu Statuta ima stvari koje su dobre, ali ovakav tekst kakav jeste neće donijeti dobrobit gradu Mostaru'', rekao je Bevanda za Bljesak.info.

Pada i rebalans?

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća vruća točka bit će i rebalans proračuna jer se iz redova Koalicije za Mostar, odnosno SDA, čuju oprečni stavovi.

Upitan za rebalans proračuna, Drežnjak je rekao kako je on također trebao biti kompromis između političkih aktera u Gradskom vijeću odnosno dogovor vijećnika.

''Sadašnji prijedlog rebalansa koji je na dnevnom redu nije usuglašen s vijećnicima u Gradom vijeću jer se najveći dio rebalansa tiče pomoći javnim poduzećima a javna poduzeća. Iako su bila u obvezi dostaviti nam izvještaje o godišnjem poslovanju do svibnja, mi te izvještaje, ni financijske ni izvještaje o radu, nismo dobili i ne možemo se odrediti u kojem je obujmu potrebna pomoć tim javnim poduzećima. Ovo što je sada na dnevnom redu u rebalansu je proizvoljna ocjena gradonačelnika bez jasnih kriterija i analize izvještaja tih javnih poduzeća'', rekao je Drežnjak i dodao da, ''ukoliko ne bude potresa izgleda da neće dobiti podršku vijećnika u Gradskom vijeću''.

No, Marić kaže kako ne zna od kud takvi stavovi kad se Klub vijećnika Koalicije za Mostar, sastaje tek u petak poslijepodne.

''Tad ćemo zauzeti stav po tome pitanju. Ne vidim ni jedan razlog zašto rebalans ne bi bio usvojen. Svima je u interesu da se usvoji rebalans'', rekao je Marić dodavši kako ne želi komentirati takve izjave.

''Ako je kao predsjednik Kluba nešto tvrdio, onda je to trebao biti zaključak kluba'', rekao je Marić naglasivši kako Klub o tome još nije razgovarao niti donio bilo kakav zaključak.

Kopirati
Drag cursor here to close