Reakcije na govor

Vlada RS traži odgovor međunarodne zajednice zbog Bećirovića

Iz Vlade RS-a su pozivali međunarodnu zajednicu ''da se oglasi i kaže ima li mjesta za Srbe u ovoj zemlji''.
Vijesti / Politika | 11. 07. 2024. u 19:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dok iz Republike Srpske stižu poruke mira i pozivi predsjednika Srpske Milorada Dodika da obilježavanje u Srebrenici protekne u miru i dostojanstveno, iz Federacije BiH uporno stižu suprotne poruke, pa se postavlja pitanje žele li Bošnjaci živjeti s ostalim narodima u BiH'', navodi se u priopćenju medijima Vlade RS-a.

"Sudeći prema izjavama koje se mogu čuti iz FBiH oni ne žele Srbe u BiH, ali žele ono što je srpsko u BiH. Netko tko je član Predsjedništva BiH ne može praviti probleme u funkcioniranju BiH, a to Denis Bećirović konstantno čini, kako na unutarnjem planu, tako i na međunarodnom", priopćeno je.

Bećirovićeva uloga

U priopćenju se dodaje da ''otkako je Bećirović na tom mjestu kontinuirano radi protiv srpskog naroda, a suštinski bi trebao imati potpuno drugačiju ustavnu ulogu, što potvrđuje i njegovo današnje obraćanje u Srebrenici''.

''Postavlja se pitanje nakon ovakvih izjava tko je protiv Daytona, i tko nakon 30 godina od rata želi ostvariti ratne ciljeve. Srpski narod to ne može dozvoliti", naveli su iz Vlade RS.

Pozivali su međunarodnu zajednicu ''da se oglasi i kaže ima li mjesta za Srbe u ovoj zemlji''.

''Zbog ratnohuškačkih izjava koje u posljednje vrijeme dolaze iz FBiH, Srbi se ne osjećaju dobro, a podsjećamo da su Srbi najstariji narod na ovim prostorima, važno je naglasiti da im se neće ostvariti ideja da Srbe protjeraju", naveli su iz Vlade te su pozvali američkog veleposlanika u BiH, Michaela Murphyja, i visokog predstavnika, Christiana Schmidta, ''da se oglase povodom ovakvih izjava i kažu što misle, da bi Srbi znali šta im je činiti''.

Oglasio se Dodik, Srbija čeka…

''Svaki dan se iz FBiH napadaju Srbi i Srbija, izmišljaju se problemi, napadaju se kadeti iz Srbije, a mudžahedini i povratnici sa stranih ratišta nisu problem. Postavljamo pitanje međunarodnoj zajednici želi li mir i može li jamčiti prava i slobode za sva tri naroda u BiH. Današnji predstavnici Bošnjaka, trebaju tražiti krivca u svojim političkim prethodnicima, koji su pristali i dali potpis za ovakvu BiH, zasnovanu na Daytonskom sporazumu, ako im to ne odgovara neka u njima traže krivca, a ne u srpskom narodu", navodi se u priopćenju Vlade RS.

Predsjednik RS-a, Milorad Dodik, objavio je na platformi X kako govor Bećirovića na današnjoj komemoraciji u Potočarima ''još jednom potvrđuje da mržnja prema Srbima, Srbiji i Republici Srpskoj ne prestaje, čak ni u danima koji svakom pristojnom čovjeku služe za spomen žrtvama.

"Ovo je još jedan dokaz da važni dijelovi političkog Sarajeva jednostavno ne mogu izaći iz rata i krenuti naprijed na normalan, diplomatski i civiliziran način. Sramotno je i neprimjereno u Potočarima optuživati predsjednika Srbije za bilo šta jer je on, za razliku od Bećirovića, koji nikada nije posjetio Bratunac, posjetio Potočare i tom prilikom zamalo bio ubijen, a da nitko za to nije odgovarao", naveo je Dodik.

Vlada Srbije objavila je kako na ovaj dan ne želi odgovarati na govor Bećirovića, ali da će to učiniti u petak.

 

Kopirati
Drag cursor here to close