Ćelopek

Vrući 31. srpnja – Hoće li Mostar dobiti svoj Dan?

Za Dan Grada Mostara, kako je navedeno, određuje se 31. srpnja.
Vijesti / Politika | 24. 05. 2024. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o utvrđivanju Dana Grada Mostara naći se se pred vijećnicima na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Mostar. Za Dan Grada Mostara, kako je navedeno, određuje se 31. srpnja.

Financijska sredstva za obilježavanje Dana Grada Mostara iz člana 2. ove Odluke, osiguravaju se iz Proračuna Grada Mostara, a gradonačelnik i Gradsko vijeće Grada Mostara će za obilježavanje Dana Grada Mostara, donijeti prigodan program obilježavanja istog. U skladu sa raspoloživim proračunskim sredstvima.

Ponuda i potencijal

U obrazloženju donošenja ove odluke stoji kako je Grad Mostar jedan od rijetkih gradova koji nema svoj Dan grada. Dan grada služi za popularizaciju i promociju grada te širi turističku ponudu i potencijal. Grad Mostar je grad raznolike i bogate kulturne baštine, povoljnog geografskog položaja i ugodne klime.

‘’Upravo je jedan od klimatskih čimbenika povod za Odlukom da se Danom grada proglasi 31. srpnja jer je na taj dan davne 1901. godine izmjerena najviša maksimalna dnevna temperatura u Mostaru otkad postoje mjerenja. Grad Mostar zaslužuje svoj dan, taj dan treba biti na ponos svim njegovim stanovnicima.

Ujedno, ta specifičnost, učvrtiti će ga na mapi poželjnih i poznatih europskih turističkih destinacija, te omogućiti zaradu svima koji na bilo koji način žive od turizma i turizmu bliskih djelatnosti. Ujedno određivanjem za Dan grada klimatskim čimbenikom izbjegavamo sve međunacionalne teme oko kojih još nemamo zajednički stav'', navedeno je u obrazloženju Odluke čiji je predlagač Hrvatska republikanska stranka.

Ranije inicijative

Podsjećamo, početkom prošle godine Haris Nezdraić iz Koalicije za Mostar uputio je inicijativu da se službeno utvrdi Dan Grada Mostara, za taj datum redložio 23. srpnja.

''Za mene dan grada subjektivno i osjećajno postoji, to je 14. veljače, ali svjestan sam da u specifičnom okruženju kakav je Mostar, zbog različitih pogleda na povijest i događaje specifičnom zbog različitih pogleda teško je doći do odgovarajućeg datuma'', kazao je ranije Nezdarić.

Nastavno na njegov prvi prijedlog, predložio je da Dan grada bude 23. srpnja, što je kaže novi početak obnove mira i multietničke suradnje.

Ranije je vijećnik Hrvatske republikanske stranke, Slavko Zovko, predložio u sklopu vijećničke inicijative da se Danom Grada Mostara proglasi 31. srpnja. Zovko je naveo kako je na taj datum 1901. godine zabilježena najviša temperatura od 46,2 stupnjeva Celzijusa te da bi, kako bi se izbjegla politizacija datuma, trebalo usvojiti dan koji se može vezati i uz turizam.

''Mostarci se ponose žegom. Možemo 'prodati' svoj grad kao najtopliji grad Europe'', rekao je vijećnik HRS-a dodavši kako se u to vrijeme održavaju i skokovi sa Starog mosta pa sve može biti još jedan turistički brand.

 

Kopirati
Drag cursor here to close