Prvi svesrpski sabor

Vučić i Dodik: U usvojenoj deklaraciji nema ni riječi o razdruživanju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako deklaracija koja je danas usvojena "rehabilitira srpski nacionalni interes i kako će svi biti ponosni na njezino usvajanje".
Vijesti / Politika | 08. 06. 2024. u 13:56 S.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlade Republike Srpske i Srbije usvojile su danas na zejdničkoj sjednici Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Deklaracija je usvojena na sjednici koja se održava u okviru Svesrpskog sabora.

Deklaracija, koja je usvojena jednoglasno, će sada biti upućena parlamentima Srbije i Srpske, izjavio je premijer Srbije Miloš Vučević.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas kako deklaracija koja je danas usvojena "rehabilitira srpski nacionalni interes i kako će svi biti ponosni na njezino usvajanje", prenosi N1. 

Dodik je ponovio kako neće odustati od toga da se 15. veljače obilježava i kao Dan Republike Srpske, a 9. siječnja Dan nastanka Republike Srpske.

“Deklaracija je suštinski nacionalni dokument, dala je odgovore na mnoge izazove i na ono što treba činiti u budućnost”, kazao je Dodik na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske.

Dodik smatra kako samo srpski državni i nacionalni interes nemaju alternativu.

“Deklaracijom se obuhvataju svi važni aspekti naših odnosa”, rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo kako će deklaracija biti usvojena i u skupštinama RS-a i Srbije, a odnosi na položaje i odgovore na najaktualnija pitanja.

“Neki će misliti kako to nije dobro, ali danas smo u vremenu kada nema oklijevanja”, rekao je Dodik i istaknuo potrebu da srpski narod rehabilitira svoju snagu.

Pozivao se na Cara Dušana

“Ovaj Sabor nas povezuje s onim što je uradio car Dušan kada je proklamirao i kazao ono što je nama bitno; kako se moramo okupiti oko izazova koji su oko nas. Deklaracijom se obuhvataju svi važni aspekti naših odnosa”.

“Zajedno ćemo obilježavati 15. veljače kao Dan RS-a, ali ćemo ostati privrženi činjenici kako je Republika Srpska nastala 9. siječnja”, kazao je Dodik. 

"Analizirajući sve naše greške, prije 10 godina smo napravili dogovor, a to je da bez obzira na sve razlike ili međusobne odnose naš narod to ne smije trpjeti i kako se nikada u Srbiji ne smije čuti nešto ružno o RS-u i obrnuto", izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sjednice dvije vlade, Srbije i entiteta RS, kojom je počeo Prvi svesrpski sabor.

"Nerijetko smo se stidjeli našeg naroda iz Krajine, do toga kako uvijek imamo nešto dokazivati o onima sa druge strane Drine. Ponosan sam što sam rođen u Beogradu, ali me nikada niste čuli da sam zato bolji ili veći od nekog drugog, uvijek sam se osjećao kao prekodrinski Srbin" dodao je Vučić.

Vučić se na samom početku osvrnuo na situaciju na Kosovu poručivši kako nikada neće dozvoliti da ostane bez svog imena i prezimena i “bez srpske države koliko god to teško bilo”.

Dodao je kako nije bilo teško pogoditi što će se događati u svijetu kada “udari sila na silu” i kako događanja u Ukrajini Srbiju uvode u katastrofu.

Srbi rekorderi u broju ratova

“Mi smo vjerojatno rekorderi u broju ratova koje smo vodili u 20. stoljeću. Najveći srpski interes je očuvanje mira”, izjavio je Vučić zaključivši kako je dijalog jedina metoda za dolazak do rješenja između Srbije i Albanije, kao i da “ne postoji drugo rješenje, već poštivanje sporazuma, formiranju SZO i svemu drugom.”, pojasnio je Vučić

“U samoj Deklaraciji pažljivo su birane riječi, mi smo uvažili određene zahtjeve Republike Srpske, jer smatramo kako je to sabornost, prihvatili smo to zato što ne možemo mi biti ti koji ćemo ljudima iz RS-a govoriti kako znamo bolje od njih što su njihovi problemi”, istaknuo je Vučić.

“Oni koji su tražili da se Deklaracija ne donese, ne brinite, bio sam čvrst. Srpski nacionalni interes je nešto o čemu smo govorili isto, a to je i gospodarstvo. Mi smo to nazvali EXPO 27, napredak gospodarski svakog našeg čovjeka i Srbije i RS-a je od vitalnog interesa za sve nas i to je ono što nam daje snagu”, kazao je on. 

Aleksandar Vučić je naveo kako u Deklaraciji nema njiti riječi o razdruživanju, napominjući kako “ne želi ulaziti u unutarnji problem”, kao i da se nada da će Republika Srpska uspjeti mirnim putem riješiti problem koji ima.

 

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close