''Neka se oni raduju svojoj pakosti ''

Vulin ipak stigao u Prebilovce kod Čapljine, Konaković ga nije htio pustiti jer ne poštuje BiH

Aleksandar Vulin rekao je da su njemu pokušali zabraniti da dođe u Prebilovce.
Vijesti / Politika | 06. 08. 2024. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aleksandar Vulin, potpredsjednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske, stigao je u Prebilovce kod Čapljine, gdje se obilježava 83. godišnjica od zločina nad srpskim stanovništvom u Drugom svjetskom ratu, iako mu jučer nisu dozvolili ulazak u BiH.

On je za ATV danas rekao da su njemu pokušali zabraniti da dođe u Prebilovce.

''Mala pakost''

''Ta mala pakost je trajala jednu noć, bili su veliki, važni, snažni, ali ja sam danas sa svojim narodom. Neka se oni raduju svojoj pakosti ali ja sam dana sa svojim narodom'', rekao je Vulin.

Rekao je da su Prebilovci sveto mjesto za srpski narod, sveto mjesto našeg stradanja.

''Mi smo se danas ovdje okupili ne zato da bi Ustašama utjecali na savjest, oni nemaju savjest, i ne da bi ih podsjećali na to što su oni uradili, oni odlično znaju što su uradili, mi smo danas ovdje zbog Srba. Mi sebe moramo da podsjećamo da se nama ovo ne bi ponovilo. Ovo će se ponavljati ako Srbi to dopuste da se ponovi. Ako su Srbi jaki, složni, ovo se neće ponoviti'', izjavio je Vulin.

Kod Forte svi na moru

Vulin je jučer izjavio da mu je zabranjeno da bude na obilježavanju stradanja Srba u Prebilovcima. Njemu je je pola sata, sat pred let javljeno da ''u ministarstvu Еdina Forte (ministar komunikacija i transporta) nema nitko da potpiše dozvolu za prelet jer su svi na moru, svi su na godišnjem odmoru''.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije potom je uputilo notu Ministarstvu vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH, izražavajući nezadovoljstvo zbog sprečavanja potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina da prisustvuje otvaranju izložbe u Prebilovcima, posvećene stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu i istaknulo da ta odluka BiH nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusjedske diplomatske prakse.

Konaković o 'zabrani' ulaska

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas je za Avaz je zbog čega je zabranjen ulazak u BiH potpredsjedniku vlade Srbije Aleksandru Vulinu. 

''Vulin negira genocid, vrijeđa žrtve i njihove obitelji podriva suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, najavljuje nove ratove i stvaranje “srpskog sveta”, širi i živi velikosrspku ideju koja podrazumjeva prekrajanje granica, stipendira studentice koje veličaju ratne zločince, na crnoj je listi USA i glavni promotor malignog uticaja Rusije na ovim prostorima i još mnogo toga lošeg.

U našoj domovini kompleksnog uređenja kojeg nam je donio Dayjton teško mu je zabraniti ulazak trajno, a to je zaslužio, a zbog negiranja genocida treba ga i procesuirati po zakonima Bosne i Hercegovine.

Nemam nikakvu nadležnost da mu zabranim ulazak, nemam nadležnost nad vojnim i policijskim letjelicama, al’ u ovom slučaju za njegov dolazak trebala je moja suglasnost.

Sve dok ne pokaže poštovanje prema našoj domovini neću mu potpisati suglasnost za ulazak, kad god sam za to nadležan. I ne samo njemu, ima ih još koji mogu očekivati isti tretman. Poštujem sve one koji poštuju nas, a one koji ne poštuju Bosnu i Hercegovinu tri puta više ne poštujem'', poručio je Konaković.

Kopirati
Drag cursor here to close