Razgovaranje

Zagrijavanje u vrućem Mostaru: O čemu (ne)će pričati državna koalicija?

Čović je rekao kako većina na državnoj razini, na ovaj način, neće opstati.
Vijesti / Politika | 01. 07. 2024. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U susret današnjem sastanku državne koalicije u Mostaru iz Naše stranke poručuju da razdruživanje neće biti tema sastanka.

''S pričom o razdruženju Dodik pokušava sebe politički oživjeti i zamaskirati da je u politici i ekonomiji RS-a zakazalo sve, a korupcija jedina uspješna grana. Ostalo mu je samo da pumpa balon nacionalizma do njegovog puknuća. Mora znati, kad taj balon pukne, ta će eksplozija odnijeti njega s političke scene, a Bosne i Hercegovine će biti s Republikom Srpskom kao njenim dijelom. Pa će tako poziv na razdruživanje završiti u smeću zajedno s Dodikovom političkom karijerom'', naveli su iz Naše stranke.

Ističu da nemaju vremena ni zanimanja za "SNSD-ove gluposti".

''Insistiramo da pričamo o proračunu, planu rasta i EU putu BiH. Da ima podršku, Dodik bi započeo proces disolucije, ali zna da nema ni podršku ni mogućnosti za razduživanje. Bosna i Hercegovina će biti sve snažnija, a Dodik i njegove politike svakim danom bit će sve manje'', priopćeno iz Naše stranke uoči sastanka kojem će domaćin biti čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović.

On je pak u više navrata rekao kako je upitna koalicija na državnoj razini optužujući prvotno stranke Trojke da nemaju hrabrosti za poštivanje dogovorenog, a uoči današnjeg sastanka rekao je kako ''je pitanje jesmo li mi uopće prava koalicija i živi li još to partnerstvo''.

Čović je rekao kako većina na državnoj razini, na ovaj način, neće opstati.

''Na ovaj način ne, jer mi više komuniciramo medijski, međusobno se konfrontiramo, umjesto da sjednemo zajedno i dogovaramo se. Koncept koji smo na početku napravili, da se nađemo jednom u 15–20 dana, raspravimo neko pitanje i onda ga usmjerimo prema Vijeću ministara ili Parlamentu, prestao je da funkcionira. Sad najveći problem ima predsjedateljica Vijeća ministara. Na posljednjoj sjednici prošlo je 39 točaka, moglo je još 30, ali zbog naše neusuglašenosti one stoje. Moramo žurno napraviti zaokret'', kaže Čović.

Tvrdi da razumije da neki od partnera imaju tzv. izlete, potpuno drugačija razmišljanja o budućnosti BiH, "mislim na SNSD, ali ništa bolje nije kod dijela partnera u FBiH".

''Oni vrlo rigidno predlažu neke građanske koncepte, ja ih zovem unitarnim, a zajednički stav je bio da se držimo Ustava'', dodao je Čović te upozorio i na probleme koje za sobom nosi neusvajanje proračuna.

Ranije je čelnik SNSD-a, Milorad Dodik, čija je stranka danas ostala bez jednog izaslanika u državnom Domu naroda, ranije je rekao kako je njegov uvjet za nastavak priče ostavka veleposlanika BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije, ostavka ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, koji posljednjih dana otvoreno s europskim dužnosnicima lobira protiv Dodika nazivajući ga ruskim igračem te priprema za smjenu predsjedatelja Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Kopirati
Drag cursor here to close