Stav

Svađe i blokade: Čović sumnja u opstanak političkog partnerstva na razini BiH

Čović je ocijenio da je, nakon iskoraka na europskom putu, BiH ponovo zarobljena u političkim svađama i blokadama zbog čega većina na razini BiH ne može opstati.
Vijesti / Politika | 01. 07. 2024. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je sumnju u opstanak partnerstva vodećih parlamentarnih stranaka na razini BiH i ukazao da neke političke stranke u Federaciji BiH rigidno predlažu građanske koncepte, koji su, kako je naveo, unitarni.

"Zajednički stav je bio da se svi držimo Ustava", podsjetio je Čović.

Ocijenio je da je, nakon iskoraka na europskom putu, BiH ponovo zarobljena u političkim svađama i blokadama zbog čega većina na razini BiH ne može opstati.

"Na ovaj način ne, jer više komuniciramo medijski, međusobno se konfrontiramo, umjesto da sjednemo i da se dogovaramo. Evidentno je da je problem funkcioniranje naše pozicije u vlasti. Da vidimo kako izaći iz toga. Praktično je pitanje jesmo li uopće prava koalicija i živi li još partnerstvo, na kojoj razini zapinje i kako to otkloniti", rekao je Čović za "Dnevni avaz".

Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, izrazio je nezadovoljstvo i zbog neusvajanja proračuna i izostanka raspodjele među entitetima oko 500 milijuna KM.

"Ta sredstva 'leže', na njih plaćamo negativnu kamatu, a inflacija ih obezvređuje", rekao je Čović i izrazio nadu da će problem u vezi sa donošenjem proračuna biti riješen danas na sastanku lidera vodećih stranaka u Mostaru i da će prijedlog proračuna biti upućen formalnom predlagaču'', Predsjedništvu BiH.

On je najavio i mogućnost skorog zakazivanja oba doma parlamenta BiH kako bi taj proces bio završen.

"Nema nikakvog smisla da ulazimo u treći kvartal bez proračuna", napomenuo je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close