Daytonski sporazum

Zaharova: Pristup State Departmenta suverenitetu Srbije i BiH podsjeća na podvojenu ličnost

Vijesti / Politika | 11. 03. 2023. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pristup State Departmenta suverenitetu Srbije i BiH podsjeća na podvojenu ličnost, istaknula je glasnogovornica ruskog Ministarstva inozemnih poslova Marija Zaharova, komentirajući izjavu šefa press službe State Departmenta Edwarda Pricea o Daytonskom sporazumu.

Zaharova se osvrnula na izjavu Pricea koji je rekao da će Washington "nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i pozivati na odgovornost one koji teže da potkopaju institucije BiH i Daytonski sporazum".

"Nevjerovano. Edwarde, pokušajte da zamijenite "BiH" sa "Srbija", "Republika Srpska" sa "Kosovo", Daytonski sporazum s rezolucijom Savjeta sigurnosti UN 1244 i dobijete dijagnozu - podvojena ličnost", navela je Zaharova na svom profilu na "Telegramu".

Ona je podsjetila da je Washington suprotno odluci Vijeća sigurnosti UN 2008. godine priznao nezavisnost Kosova čime je narušio teritorijalni integritet i suverenitet multinacionalne Srbije, prenosi RTRS.

Prema riječima Prajsa, koga citira Zaharova, SAD "odbacuju izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. ožujka u kojima je, kako tvrdi, nastojao da potkopa položaj Ustavnog suda BiH i u više navrata prijetio odcjepljenjem Republike Srpske od BiH".

Price je, kako navodi Zaharova, naveo da "član tri Daytonskog ustava jasno govori da Republika Srpska mora u potpunosti da provodi odluke institucija BiH, uključujući konačne i pravno obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close