Činjenice o genocidu

Zajednička izjava Várhelyija i Konakovića: Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida

Činjenice o genocidu u Srebrenici pravno je utvrdio, između ostalih, i Međunarodni sud pravde, navodi se u zajedničkoj izjavi.
Vijesti / Politika | 19. 05. 2024. u 13:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković naglasio je u zajedničkoj izjavi s europskim komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Várhelyijem da su danas razgovarali o nedavnom nacrtu rezolucije UN-a o Srebrenici.

Prethodne izjave komesara Várhelyija, naglasio je Konaković, znak su punog poštovanja prema žrtvama i ni na koji način nisu dovele u pitanje činjenice koje se tiču genocida u Srebrenici 1995. godine.

Činjenice o genocidu u Srebrenici pravno je utvrdio, između ostalih, i Međunarodni sud pravde, navodi se u zajedničkoj izjavi.

"Povjerenikova izjava pojašnjava da počinitelji snose punu i isključivu odgovornost za zločine koje su počinili. Svako poimanje kolektivne krivnje ili kolektivne odgovornosti cijelog naroda je neprihvatljivo i protivno je međunarodno prihvaćenim normama", ističe se.

Počinjeni zločini se nikada ne smiju zaboraviti da se više nikada nad bilo kim ne ponove. Pomirenje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, povijesnom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca.

"Povjerenik Várhelyi jedan je od najsnažnijih zagovornika pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Zajedno smo radili proteklih godina za prosperitetnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu. Budućnost Bosne i Hercegovine je u Europskoj uniji kao jedinstvena, ujedinjena i suverena država", navodi se.

Na temelju preporuke Europske komisije, Bosna i Hercegovina je u decembru 2022. dobila status kandidata, a u ožujku 2024. Europsko vijeće odlučilo je otvoriti pregovore o pristupanju.

Bosna i Hercegovina mora nastaviti s provedbom svog programa reformi EU, a povjerenik Várhelyi je predan potpunoj podršci ovom procesu, zaključuje se u zajedničkoj izjavi.

Kopirati
Drag cursor here to close