Poslije izbora

Zastava, grb i himna će sačekati

Stevandić kaže da primjedbe nije uputio ni Christian Schmidt navodeći kako njega Republika Srpska ''s pravom ne priznaje kao visokog predstavnika''.
Vijesti / Politika | 01. 08. 2024. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je kako bi ''demokratski sačinjen'' prijedlog zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne najvjerojatnije trebao biti usvojen u republičkom parlamentu nakon predstojećih lokalnih izbora ''kako se nikome ne bi dao povod da ga koristi za svoje predizborno djelovanje''.

Podrška

Stevandić je rekao novinarima u Banja Luci da nakon provedenih više javnih rasprava širom Republike Srpske o nacrtu ovog zakona nije bilo ozbiljnijih primjedaba i osporavanja pravnih rješenja, te etičkih principa.

Naveo je da primjedbe nije uputio ni Christian Schmidt navodeći kako njega Republika Srpska ''s pravom ne priznaje kao visokog predstavnika''.

"Dakle, može se reći da je ovaj akt dobio apsolutnu podršku", rekao je Stevandić nakon što je u Banja Luci održana javna rasprava u vezi s Nacrtom zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne.

Naglasio da odredbe ovog akta, ''nemanjićko nasljeđe i srpski istorijski simboli ne vrijeđaju nijedan konstitutivni narod u BiH''.

"Siguran sam da ovdje nema ništa što bi bilo koje pravosudne organe u BiH navelo na osporavanje ovog akta i srpskih simbola", rekao je Stevandić i dodao da je ovaj akt sačinjen i uz konsultacije sa znanstvenim i drugim stručnjacima.

Zastave i grbovi

Ovim aktom predviđena je mogućnost da se zajedno s isticanjem zastave i grba ili amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Srpske mogu isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država s kojima Republika ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država s kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili ostali ili građani u Srpskoj imaju zajedničko povijesno, kulturološko i tradicionalno nasljeđe.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je početkom srpnja Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, uz zaključak o upućivanju ovog nacrta zakona u javnu raspravu.

Ovaj akt je, navodi Srna, za mnoge ''doprinos provođenju u Narodnoj skupštini usvojene Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, kao i zaključaka u vezi s tim dokumentom sa prethodno održanog Svesrpskog sabora u Beogradu''.

Kopirati
Drag cursor here to close