Bijela kuća

Amerika se pravda - Nismo umiješani u eksplozije u Libanonu

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da Sjedinjene Američki Države (SAD) "ni na koji način nisu bile umiješane u incidente'' u Libanonu.
Vijesti / Svijet | 19. 09. 2024. u 09:04 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bijela kuća je u srijedu negirala bilo kakvu ulogu u nizu eksplozija radio komunikacijskih uređaja u Libanonu pri čemu je ubijeno najmanje 26 ljudi i ozlijeđeno 3.250.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da Sjedinjene Američki Države (SAD) "ni na koji način nisu bile umiješane u jučerašnje ili današnje incidente".

Nijedna strana nije preuzela odgovornost, ali napadi su ponovo podigli glasine o sveopštem ratu između Hezbollaha i Izraela. Mnoge od uređaja, koji uključuju pejdžere i voki-tokije, koristili su članovi Hezbollaha.

"Prerano je znati šta će ovi incidenti značiti za već visoke tenzije između Izraela i Hezbollaha na toj granici", rekao je Kirby te dodao:

"Sve što vam mogu reći je da je prije nekoliko dana Amos Hochstein, naš izaslanik, bio u regiji i razgovarao je da učini sve što možemo iz diplomatske perspektive da spriječi da te tenzije eskaliraju u sveopći sukob."

Eksplozije su uslijedile u jeku višemjesečnih prekograničnih napada između Hezbollaha i Izraela u pozadini brutalne izraelske ofanzive na Pojas Gaze, u kojoj je poginulo skoro 41.300 ljudi, uglavnom žena i djece.

 

Kopirati
Drag cursor here to close