Oglasila se Kina

Amerikanci rasporedili rakete na Filipinima

Glasnogovornica ministarstva obrane Wu Qian rekla je da je Kina vrlo oprezna i da se protivi raspoređivanju američkih projektila na Filipinima, prvom takvom u indopacifičkoj regiji.
Vijesti / Svijet | 30. 05. 2024. u 19:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kinesko ministarstvo obrane oštro je osudilo raspoređivanje američkog raketnog sustava srednjeg dometa na sjeveru Filipina tijekom vojnih vježbi u travnju dodavši da je tim potezom "značajno povećan rizik od rata u regiji".

Glasnogovornica ministarstva obrane Wu Qian rekla je da je Kina vrlo oprezna i da se protivi raspoređivanju američkih projektila na Filipinima, prvom takvom u indopacifičkoj regiji.

"Projektili srednjeg dometa su strateško i napadačko oružje"

Prema njezinim riječima, potezi SAD-a i Filipina "ozbiljno su ugrozili" mir u regiji i donijeli "goleme rizike od izbijanja rata".

"Projektili srednjeg dometa su strateško i napadačko oružje", rekla je Wu i dodala da scenarij podsjeća na hladnoratovsku politiku.

Kina raspoređuje vlastite napredne projektile srednjeg dometa kao dio širenja arsenala konvencionalnih balističkih projektila. SAD je prošli mjesec potvrdio da su na Filipinima, tijekom vojnih vježbi "Balikatan" (Rame uz rame), raspoređeni raketni sustavi Typhoon.

Moćan raketni sustav

Filipinski pukovnik Michael Logico tada je rekao da su raketni sustavi, koji mogu ispaljivati projektile Tomahawk i SM-6, transportirani u grad Laoaq u sjevernoj filipinskoj pokrajini Ilocos Norte, ali nije rečeno je li oružje u međuvremenu premješteno ili je ostalo na Filipinima.

Na zajedničkim vojnim vježbama projektili nisu bili ispaljivani iz tih sustava jer je cilj bio utvrditi mogućnost transporta 40-tonskih raketnih sustava zrakoplovom.

U godišnjim američko-filipinskim vojnim manevrima sudjelovalo je oko 16.000 vojnika dviju strana. Održani su na sjevernim filipinskim otocima u blizini Tajvana i u vodama nasuprot Južnog kineskog mora, gdje je Kina u teritorijalnom sporu s više zemalja, uključujući Filipine, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close