Još jedan susret

Rusija i Kina produbljuju partnerstvo

Kineski predsjednik rekao je kako se s ruskim kolegom tijekom godina sastao više od 40 puta, što je osiguralo čvrst, stalan i nesmetan razvoj odnosa.
Vijesti / Svijet | 16. 05. 2024. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski lider Xi Jinping potpisali su zajedničku izjavu o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Rusije i Kine.

Jinping je naglasio da dvije zemlje nastavljaju da razvijaju svoje odnose kao "dobri susjedi, prijatelji i partneri".

Izdržali iskušenja

Kineski predsjednik je izjavio da su odnosi Rusije i Kine izdržali su iskušenja u uvjetima promjenljive međunarodne situacije i da Kina namjerava uvijek biti dobar susjed Rusiji, prijatelj i pouzdani partner

Putin je istakao da rusko-kineski odnosi nisu usmjereni ni protiv koga i da je suradnja Pekinga i Moskve o svjetskim pitanjima među najstabilizujućim faktorima na međunarodnoj sceni.

''Suradnja Rusije i Kine nije usmjerena ni protiv koga, već je faktor stabilnosti u svijetu'', rekao je ruski predsjednik.

Istaknuo je kako su Moskva i Peking akumulirali znatnu količinu praktične suradnje i podsjetio da je 2023. bilateralni trgovinski promet porastao za skoro četvrtinu i dostigao razinu od 227 milijardi dolara, navodi Ria Novosti.

Stabilnost u međunarodnoj areni

"Od ključnog je značaja da odnosi Rusije i Kine nisu oportunistički i nisu upereni ni protiv koga. Naša suradnja u svjetskim poslovima danas je jedna od glavnih stabilizujućih faktora u međunarodnoj areni", rekao je Putin.

Ruski lider je kao prioritete u bilateralnoj suradnji naveo energetiku, industriju i poljoprivredu kao i suradnju u oblastima visoke tehnologije, inovacija, izgradnje infrastrukture i transporta.

Kineski predsjednik je Putinu čestitao na reizboru za predsjednika Rusije i istaknuo kako je odnos dvije zemlje dobar primjer za velike i susjedne zemlje da se odnose jedni prema drugima s poštovanjem i iskrenošću i da teže prijateljstvu i obostranoj koristi.

Sastali se više od 40 puta

Poručio je kako se s ruskim kolegom tijekom godina sastao više od 40 puta, što je osiguralo čvrst, stalan i nesmetan razvoj odnosa.

''Kina je spremna da surađuje s Rusijom kako bi jedni drugima ostali dobri susjedi, dobri prijatelji i partneri koji vjeruju jedni drugima, nastavili da konsolidiraju trajno prijateljstvo između dva naroda, i da zajedno teže odgovarajućem nacionalnom razvoju i revitalizaciji i podržavaju pravičnost i pravdu u svijet'', rekao je.

Ruski lider je čestitao kineskom kolegi na potpisivanju inicijative "Jedan pojas, jedan put".

Putin je doputovao u srijedu u dvodnevnu državnu posjetu Kinu, a kineski predsjednik ga je dočekao, uz najviše vojne počasti, u zgradi parlamenta u središtu Pekinga.

Kopirati
Drag cursor here to close