Autor grafita se javio

Što se krije iza grafita "Ubij ženu" na ulicama Zagreba?

"Grafite sam napisao da se potakne malo rasprava u društvu i u eteru. Svi natpisi u gradu su ‘Ubij Srbina‘, 'Ubij tovara', ubij ovog, ubij onog - ubij drugačijeg. Je li tako?'', rekao je autor grafita Ubij ženu
Vijesti / Svijet | 13. 09. 2024. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ulaznim vratima ograde koja omeđuje URIHO (ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom) jučer ujutro je osvanula poruka. Velikim tiskanim slovima netko je ispisao "ubij ženu".

Budući da je ravnateljica ove ustanove Sanja Major, inače kandidatkinja za predsjednicu SDP-a na prvu ispada kako je poruka upućena njoj osobno.

Ista poruka pojavila se i na Trgu bana Jelačića u Zagrebu na jednom staklenom izlogu. Sada je aktivist Goran Pavić Sefo za Index priznao kako je on autor grafita.

Poticaj rasprave u eteru

"Grafite sam napisao da se potakne malo rasprava u društvu i u eteru. Svi natpisi u gradu su ‘Ubij Srbina‘, 'Ubij tovara', ubij ovog, ubij onog - ubij drugačijeg. Je li tako?

Nitko dosad se nije udostojio napisati direktno ‘Ubij ženu‘ da bi se eventualno potakla tema nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i sveprisutnog femicida za kojeg preventivni mehanizam uopće ne postoji osim na papiru. Ovo je, onako, direktno u kosti. Volio bih da se nekada otvore određene teme na ispravniji način pa sam to napisao.

Potaknut sam time što u medijima svakodnevno gledam klanja sa svih strana svijeta i negativne priče. I onda pogledaš malo u svoje dvorište i shvatiš da je svako malo vijest dana da je žena ubijena. A to je ništa drugo nego zrcalo društva. Potaklo me i to da nekada treba biti grub u nastupu jer mislim da je politička korektnost nužno zlo. Trebala bi malo prevladati politička nekorektnost na određenu temu. Treba skinuti rukavice i pokazati malo više od uljepšavanja situacije", kazao je aktivist za Index i dodao kako je ovu poruku ostavio na par mjesta i lokacija i kako bira lokacije prema važnosti tematike.

''Ubij ženu‘ sam ispisao na Jelačiću na staklu te na tramvajskoj stanici Draškovićeve jer tamo cirkulira jako puno ljudi. Napisao sam ga na crnoj ploči zgrade HDZ-a'', kazao je Pavić i dodao kako se ne boji kazne.

Kriminalističko istraživanje u tijeku

U međuvremenu je zagrebačka policija potvdila je da su grafiti s natpisom ''Ubij ženu'' na području Centra uklonjeni, dok je za istovjetni natpis na području Trnja inicirano uklanjanje, kao i da je kriminalističko istraživanje u tijeku.

Predsjednik hrvatskog SDP-a Peđa Grbin oštro je osudio pojavu grafita koji su osvanuli u središtu Zagreba i ispred URIHO-a koji vodi jedna od kandidatkinja za predsjednicu SDP-a Sanja Major.

"To je potpuno neprihvatljivo i takve poruke mi u SDP-u osuđujemo. U vrijeme kada je femicid u porastu, a pravo sudstvo pokazuje kako mrzi žene, ovakve poruke samo dodatno truju atmosferu u društvu, treba ih vrlo jasno osuditi i nadam se da će nadležna tijela što prije pronaći počinitelje. Ovakvo ponašanje i postupanje i poruke nisu dobre za društvo”, poručio je Grbin, prenosi Hina.

Dodao je da ne može ni zamisliti da bi netko mogao zbog unutarstranačkih izbora u SDP-u nešto tako napisati, ali, naglašava, koji god razlog stoji iza toga, takve poruke u ovom trenutku u hrvatskom društvu ne mogu donijeti ništa dobro.

''Natpisi koji su se danas pojavili u gradu Zagrebu zgrozili su me i kao osobu i kao muškarca. Najoštrije osuđujem ovakvo ponašanje, svaki oblik netolerancije, nasilja, netrpeljivosti i agresije i suprotstavit ću mu se svim sredstvima'', priopćio je Klisović.

On traži od svih relevantnih institucija da poduzmu sve potrebne postupke i mjere kako bi se otkrilo počinitelja i najoštrije ga kaznilo.

Kopirati
Drag cursor here to close