Snalažljivac

Balkanski prevarant: Vodio kompanije a bio na socijali

Vijesti / Svijet | 07. 07. 2024. u 07:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspektori austrijskog Državnog ureda kriminalističke policije Kronoberga otkrili su ilegalne aktivnosti državljanina Srbije (29) koji je više od dvije godine vodio neregistrirane taksi kompanije, a istovremeno bio na austrijskoj socijali, objavile su Nezavisne novine.

Naime, sve je počelo nakon dojave o nezaposlenom, ali veoma ''poslovno sposobnom'' Srbinu, kojeg su istražili, a na osnovu prikupljenih dokaza, on je prijavljen javnom tužiteljstvu u Kronobergu.

I dok je godinama bio na popisu austrijske Javne služba za zapošljavanje (AMS), od koje je inskasirao više od 35.000 eura, istovremeno je vodio neregistrirane taksi kompanije.

Pored novca od AMS, njegov privatni “biznis” mu je donio još dodatnih 205.000 eura.

Smatra se, pišu Nezavisne novine, da je riječ o dobro organiziranoj prevari jer je čak i svoje vozače taksija bio prijavio kao nezaposlene i oni su primali socijalu od AMS.

S druge strane, on im je “iznajmljivao automobile” kojim su obavljali posao, a vozači su mu tjedno plaćali između 250 i 400 eura.

Sva dokumentacija vezana za taksi kompanije, a koju je morao da predoči na platformama za najam vozila, bila je krivotvorena.

Kopirati
Drag cursor here to close