Svi svima prijete

Bliski istok je na rubu katastrofe

Guterres od svih strana traži da neumorno rade na deeskalaciji tenzija u regiji u interesu dugoročnog mira i stabilnosti za sve.
Vijesti / Svijet | 01. 08. 2024. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bliski istok je na rubu katastrofe nakon ubojstva lidera političkog ureda palestinskog Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu, upozorio je glavni tajnik UN-a, Antonio Guterres.

Rekao je kako posljednji incidenti predstavljaju "opasnu eskalaciju" i mogu narušiti cilj, okončanje sukoba u Pojasu Gaze.

Razorni utjecaji na civile

Guterres od svih strana traži da neumorno rade na deeskalaciji tenzija u regiji u interesu dugoročnog mira i stabilnosti za sve.

"Svi postupci bi mogli gurnuti cijeli Bliski istok preko ivice i razorni utjecaji na civile moraju biti izbjegnuti", ističe se u priopćenju UN.

Zemlje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvale su u srijedu na pojačane diplomatske napore kako bi se spriječio širi sukob na Bliskom istoku nakon što su ubojstva dvojice militantnih vođa podigla napetosti.

''Bojimo se da je regija na rubu sveopćeg rata'', rekla je u srijedu zamjenica stalnog japanskog predstavnika u UN-u Shino Mitsuko pozvavši na međunarodne napore da se spriječi takav sukob.

Kina, Rusija i Alžir osudile su ž ubojstvo, koje je iranski veleposlanik u UN-u nazvao terorističkim činom.

Amerika traži pritisak na Iran

Veleposlanik Kine pri UN-u Fu Cong rekao je da je neuspjeh u postizanju primirja u Gazi odgovoran za pogoršanje napetosti.

''Zemlje s velikim utjecajem moraju izvršiti veći pritisak i energičnije raditi... kako bi ugasili plamen rata u Gazi'', rekao je.

Zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Robert Wood pozvao je članice Vijeća sigurnosti "da pojačaju pritisak na Iran kako bi prestao s eskalacijom sukoba protiv Izraela''.

Iranski veleposlanik pri UN-u Amir Saeid Iravani rekao je da je Teheran dosljedno provodio maksimalnu suzdržanost, ali da zadržava pravo na odlučan odgovor. Pozvao je Vijeće sigurnosti da osudi Izrael i kazni ga sankcijama.

Dani izazova

Zamjenik izraelskog predstavnika u UN-u Jonathan Miller pozvao je Vijeće sigurnosti da osudi Iran za potporu regionalnom terorizmu i pojača sankcije Teheranu. Branit ćemo se i odgovoriti velikom silom protiv onih koji nam naude, rekao je Miller, pozivajući svijet da stane uz Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, nakon ubojstva vođe Hamasa Ismaila Hanijeha u Teheranu i višeg čelnika Hezbollaha u Beirutu, rekao je kako su ''dani izazova pred Izraelom''.

''Od napada u Beirutu prijetnje stižu iz svih smjerova. Spremni smo za svaki scenarij te ćemo se zajedno suprotstaviti svakoj prijetnji. Izrael će snažno odgovoriti na bilo kakvu agresiju'', rekao je Netanyahu u televizijskoj izjavi.

Netanyahu je rekao da je Izrael zadao teške udarce proiranskim militantnim skupinama u proteklih nekoliko dana, uključujući Hamas i Hezbollah. Međutim, nije spomenuo Haniyehovo ubojstvo koje je izazvalo prijetnje osvetom.

Iako se vjeruje da je napad na Hanijeha izveo Izrael, vlada u Jeruzalemu nije preuzela odgovornost i objavila je da neće komentirati njegovo ubojstvo.

Turska na nogama

Više tisuća propalestinskih demonstranata prosvjedovalo je u središtu Istanbula zbog ubojstva Hanije.

Prosvjednici su nosili fotografije Hanije i transparente sa natpisima poput "Mučenik Hanije, Jeruzalem je naša borba, i vaš put je naš".

Uzvikivali su da "Izrael napusti Palestinu" i mahali su turskim i palestinskim zastavama.

Hamas je ranije priopćio da je Hanije ubijen u direktnom raketnom napadu na njegov stan u Teheranu, nakon što je prisustvovao inauguraciji predsjednika Irana Masuda Pezeškijana.

 

Kopirati
Drag cursor here to close