Ubojstvo Hanije

Iran prijeti Izraelu: Osveta nam je dužnost

Hanija je ubijen oko dva sata u noći na srijedu, objavili su iranski mediji, dodajući da je boravio u "posebnoj rezidenciji za ratne veterane na sjeveru Teherana".
Vijesti / Svijet | 31. 07. 2024. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran će "braniti svoj teritorijalni integritet, dostojanstvo, čast i ponos i natjerat će terorističke okupatore da požale zbog svojeg kukavičkog čina", atentata na vođu Hamasa Ismaila Haniju (Haniyeh) u Teheranu, rekao je u srijedu predsjednik Masud Pezeškijan.

U svojoj izjavi koju su prenijeli iranski mediji nije iznosio pojedinosti, prenosi Hina.

Pezeškijan je prisegnuo u utorak pred parlamentom kao deveti predsjednik Islamske Republike Iran. Vrhovni vođa Ali Hamnei rekao je da je osveta za ubojstvo čelnika Hamasa "dužnost Teherana" jer se ono dogodilo u glavnom gradu Irana.

Oštro kažnjavanje

Rekao je da je Izrael sam sebi pružio razloge za "oštro kažnjavanje".

Hanija je ubijen oko dva sata u noći na srijedu, objavili su iranski mediji, dodajući da je boravio u "posebnoj rezidenciji za ratne veterane na sjeveru Teherana".

"Daljnja istraga je u tijeku i uskoro će biti objavljeni" njezini rezultati, dodali su državni mediji.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani kazao je da "krv (ubijenog vođe Hamasa) nije prolivena uzalud".

"Mučeništvo Ismaila Hanije u Teheranu samo će ojačati duboke i neraskidive veze Teherana, Palestine i otpora", rekao je Kanaani kako ga navode iranski državni mediji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je ubojstvo Hamasova političkog vođe potpuno neprihvatljivo političko ubojstvo, objavila je agencija RIA navodeći zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova.

Cilj proširiti rat

Ono će "dovesti samo do dalje eskalacije napetosti", citirala je RIA Mihaila Bogdanova.

Turska je osudila ubojstvo Hanije, bliskog predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

"Osuđujemo ubojstvo šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Hanije u činu vrijednom prezira u Teheranu", piše ministarstvo te ocjenjuje da "ovaj napad također ima cilj proširiti rat u Gazi na regionalnu dimenziju".

Tursko ministarstvo reklo je također kako napad pokazuje da izraelski premijer Benjamin Netanyahu nema nikakvu namjeru postići mir. Palestinski predsjednik Mahmud Abas snažno je osudio ubojstvo. Palestinske frakcije pozvale su na generalni štrajk i masovne demonstracije nakon ubojstva Hanije.

Premijer Katara Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani sugerirao je da bi ubojstvo moglo ugroziti pregovore o prekidu vatre između Izraela i Hamasa.

Hanija, koji je bio smješten u Kataru, djelovao je kao posrednik u pregovorima o prekidu vatre.

''Kako posredovanje može uspjeti kada jedna strana ubije pregovarača s druge strane?'', napisao je na platformi X.

Hezbollah i Hutiji iznijeli osude

''Država Katar najoštrije osuđuje ubojstvo Ismaila Hanija… i smatra ga gnusnim zločinom i opasnom eskalacijom'', objavilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Militantne grupe Hezbollah i Hutiji – koje podržava Iran – izrazile su žalost zbog smrti Hanija.

Hezbollah nije izravno optužio Izrael za ubojstvo, ali je rekao da će to svejedno učiniti grupe povezane s Iranom odlučnijima da se suprotstave toj zemlji.

Hutiji su rekli da “snažno osuđuju” napad.

Obje su grupe uznemiravale i napadale Izrael od početka rata u oktobru, pri čemu je libanonski Hezbollah ispaljivao projektile preko granice na sjeverni Izrael, a Hutiji u Jemenu napadali su brodove povezane sa zemljom koje prolaze kroz Crveno more ili Adenski zaljev.

Vođa Hamasa Ismail Hanija ubijen je u srijedu u Iranu, objavile su palestinska militantna skupina Hamas i iranska elitna Revolucionarna garda u odvojenim izjavama.

Bio je oštro lice Hamasove međunarodne diplomacije dok rat bijesni u Gazi gdje su ranije ubijena trojica njegovih sinova u izraelskom zračnom napadu.

Kopirati
Drag cursor here to close