Odgovor Europe na izazove

EU započeo pregovore o članstvu s Ukrajinom

Ovaj korak predstavlja povijesnu prekretnicu za obje strane, složili su se ukrajinski i lideri EU-a
Vijesti / Svijet | 25. 06. 2024. u 19:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija (EU) je u utorak započela pregovore o članstvu s Ukrajinom, javlja Anadolu.

Obraćajući se na međuvladinoj konferenciji EU - Ukrajina putem videopoziva, ukrajinski premijer Denys Shmyhal je rekao:

„Danas službeno počinjemo pregovore za pridruživanje Ukrajine Europskoj uniji, što je povijesni dan, povijesni trenutak za Ukrajinu i Europu i za našu naciju.“

On je dodao da je „buduće članstvo Ukrajine najbolji odgovor na trenutne izazove Europe i jedinstvena prilika za jačanje EU-a“.

Ispred EU-a, belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib složila se da je u pitanju povijesni dan za obje strane.

„Vaša zemlja je dio Europe, europske povijesti, baštine i kulture. Radujemo se intenziviranju već dobro uspostavljenih veza”, rekla je ona.

Dodala je da je proces proširenja strateško ulaganje u mir, stabilnost i prosperitet i pokretač je poboljšanja ekonomskih i socijalnih uvjeta građana, smanjenja dispariteta među državama i njegovanja vrijednosti na kojima je unija zasnovana.

Ponovila je da EU ostaje posvećen podršci Ukrajini u odbrani njenog teritorijalnog integriteta sve dok to bude potrebno.

Europska komisija preporučila je početkom lipnja početak pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, ocijenivši da su dovoljno spremne za formalno otvaranje procesa koji bi u konačnici doveo do njihovog članstva.

Ukrajina i Moldavija su podnijele zahtjev za pridruživanje Europskoj uniji ubrzo nakon početka rata Rusije i Ukrajine, dok su status kandidata dobile u lipnju 2022. godine.

U prosincu su dobili zeleno svjetlo za početak pregovora.

Europska komisija saopštila je 7. lipnja da su i Kijev i Kišnjev u potpunosti ispunili preostale reformske korake potrebne za početak službenih razgovora.

Kopirati
Drag cursor here to close