Treći paket

Grčka predala plan reformi težak 13 milijardi eura

Vijesti / Svijet | 10. 07. 2015. u 06:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčka vlada predala je sinoć detaljan plan ekonomskih reformi težak 13 milijardi eura, kako bi osigurala treći paket financijske pomoći, izbjegla slom financijskog sustava i izlazak iz eurozone, piše HRT.

Glasnogovornik predsjedatelja Eurogrupe potvrdio je primitak dokumenta. Kreditori su zahtijevali jasan plan porezne i mirovinske reforme, smanjenje rashoda i liberalizaciju ekonomije.

Grčka sada nudi privatizaciju regionalnih aerodroma, željeznickih linija,veliih luka, povećanje PDV-a na 23%, zabranu ranih umirovljenja, produzetak radnog vijeka, rezanje proračuna za obranu. Za uzvrat trazi nesto više od 53 milijarde eura kredita na razdoblje od tri godine.

''Nakon MMF-a i eurospki su dužnosnici poceli stidljivo govoriti grčkoj prezaduženosti i potrebi da se ona smanji. Na realistične prijedloge grčke strane kreditori bi trebali odgovoriti realističnim prijedlozima o održivosti duga'', rekao je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća.

Europski stabilizacijski mehanizam, agencija koja bi grčkoj vladi trebala posuditi taj novac traži analizu javnih finacija i snagu zaduživanja.

Kopirati
Drag cursor here to close