Eskalacija sukoba

Guterres: Libanon ne smije postati još jedna Gaza

SAD i saveznici pozvali su na privremeni prekid vatre u Libanonu nakon eskalacije sukoba između Izraela i Hezbollaha.
Vijesti / Svijet | 26. 09. 2024. u 07:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD i saveznici pozvali su na privremeni prekid vatre u Libanonu nakon eskalacije sukoba između Izraela i Hezbollaha. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da Libanon ne može postati još jedna Gaza.

SAD i saveznici pozivaju na 21-dnevni prekid vatre na granici Libanona i Izraela

SAD i saveznici pozvali su na privremeni prekid vatre u Libanonu nakon eskalacije sukoba između Izraela i Hezbollaha.

Blok od 12 članica predložio je trenutnu 21-dnevnu pauzu u borbama "kako bi se omogućio prostor za diplomaciju prema zaključenju diplomatskog sporazuma" te prekid vatre u Gazi, prenosi Hina.

U zajedničkoj izjavi, naveli su da su neprijateljstva "nepodnošljiva" i predstavljaju "neprihvatljiv rizik od šire regionalne eskalacije" koja nije u interesu naroda Izraela niti Libanona.

Ova izjava dolazi nakon što je izraelski vojni zapovjednik rekao vojnicima u srijedu da bi opsežni zračni napadi u Libanonu, usmjereni protiv Hezbollaha, mogli otvoriti put za "ulazak na neprijateljski teritorij."

Zajedničku izjavu potpisali su SAD, Australija, Kanada, Europska unija, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo i Katar.

Izjava je uslijedila nakon sastanka svjetskih čelnika na Općoj skupštini UN-a u New Yorku.

Guterres: Libanon ne smije postati još jedna Gaza

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da Libanon ne može postati još jedna Gaza i pozvao na prekid neprijateljstava između Izraela i libanonskog Hezbollaha.

Recimo jednim jasnim glasom, zaustavite ubijanje i razaranje. Odbacite retoriku i prijetnje. Odmaknite se od ruba. Sveobuhvatni rat mora se izbjeći pod svaku cijenu, rekao je Guterres 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a.

Kopirati
Drag cursor here to close