Spremni

Hezbolah tvrdi da izraelska vojska nije ušla u Libanon i da je napad na Tel Aviv samo početak

Mirovna misija Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) objavila je danas da je izraelska armija obavijestila o namjeri da izvede ograničeni kopneni upad u tu zemlju.
Vijesti / Svijet | 01. 10. 2024. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef ureda za medije Hezbolaha Mohammad Afif izjavio je danas da nikakva izraelska vojska nije ušla na teritoriju Libanona i upozorio je da su napadi grupe na Tel Aviv nekoliko sati ranije "samo početak".

U pisanoj izjavi za agenciju Reuters, Afif je rekao da Hezbolah nije sudjelovao u "izravnim kopnenim sukobima" s izraelskim trupama, ali da će biti spreman to učiniti.

Ranije danas Hezbolah je preuzeo odgovornost za raketni napad na središnji Izrael, objavivši da je lansirala rakete "Fadi-4" na bazu Glilot u blizini Herclije, gdje se nalazi jedinica vojske 8200 i stožer izraelske obavještajne agencije Mosad.

Mirovna misija Ujedinjenih naroda u Libanonu (UNIFIL) objavila je danas da je izraelska armija obavijestila o namjeri da izvede ograničeni kopneni upad u tu zemlju.

Kako je prenijela agencija Reuters, UNIFIL je objavio kako će usprkos novom razvoju događaja u Libanonu, članovi mirovne misije ostati na svojim pozicijama.

Ta Misija je pozvala sve sudionike u sukobu da se uzdrže od akcija koji mogu dovesti do eskalacije situacije.

"Svaki ulazak u Libanon je kršenje libanskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i kršenje Rezolucije 1701 (SB UN)", naveo je UNIFIL u priopćenju.

Rezolucijom 1701 Vijeća sigurnosti UN okončan je 2006. godine rat između Hezbolaha i Izraela, njome se poziva potpuno povlačenje Izraela iz južnog Libanona, i precizira da je južno od rijeke Litani dozvoljeno prisustvo jedino libanskih oružanih snaga, kao i pripadnika mirovne misije.

Izraelska vojska je danas naredila evakuaciju skoro dvadesetak libanonskih pograničnih naselja.

Naređenja su uslijedila nekoliko sati nakon što je Izrael objavio da je poslao kopnene snage u južni Libanon u, kako je opisao, ograničenoj operaciji protiv militanata organizacije Hezbolaha, prenosi AP.

U naredbi za evakuaciju, koju je objavio glasnogovornik izraelske vojske na platformi X, precizirano je oko dvadesetak naseljenih mjesta u južnom Libanu i naloženo je njihovim stanovnicima da se evakuiraju sjeverno od rijeke Avali, nekih 60 kilometara od granice.

Izraelske trupe upale su noćas na teritoriju Libana, kako bi, prema objašnjenju izraelskih dužnosnika, izvršile ograničene operacije protiv Hezbolaha u operaciji koja će trajati nekoliko dana.

 

Kopirati
Drag cursor here to close