Nema mira na Bliskom istoku

Izrael nastavio žestoke napade na Gazu

Generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) António Guterres izjavio je u petak kako prekogranična neprijateljstva ne smiju pretvoriti Libanon u "još jednu Gazu", upozoravajući na rizik od izazivanja "nezamislive" katastrofe.
Vijesti / Svijet | 22. 06. 2024. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelska vojska u subotu je nastavila udare po Gazi, nakon što je Međunarodni komitet Crvenog križa priopćio kako su 22 osobe ubijene u granatiranju koje je oštetilo njegov ured na opkoljenoj palestinskoj teritoriji.

Razmjena vatre preko libanonske granice između Izraela i militantne skupine Hezbolah koju podržava Iran također je eskalirala posljednjih nedjelja, izazivajući strah od širenja rata.

Generalni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) António Guterres izjavio je u petak kako prekogranična neprijateljstva ne smiju pretvoriti Libanon u "još jednu Gazu", upozoravajući na rizik od izazivanja "nezamislive" katastrofe.

Pojačani udari

Njegovo upozorenje stiglo je nakon što je Izrael pojačao svoje udare u pojasu Gaze, gdje je jedna bolnica u gradu Gaza prijavila najmanje 30 mrtvih u petak.

Borbe su nastavljene u subotu ujutro, a svjedoci su izvješćivali o sukobima između militanata i izraelskih snaga u gradu Gaza.

U gradskom naselju Zejtun, izraelski helikopteri su pucali na militante, rekli su svjedoci.

Izraelska vojska je u međuvremenu priopćila kako su trupe nastavile provoditi operacije u središnjoj Gazi "eliminirajući nekoliko naoružanih terorista i razbijajući terorističku infrastrukturu u toj oblasti", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Crveni križ

- Borbeni zrakoplovi pogodili su brojne terorističke ciljeve u Pojasu Gaze, uključujući naoružane teroriste, skladišta oružja i dodatnu terorističku infrastrukturu - dodaje se.

U južnoj Gazi, Međunarodni komitet Crvenog križa je priopćio u petak kako su 22 beživotna tijela i 45 ranjenih osoba prebačeni u terensku bolnicu Crvenog krsta nakon granatiranja "projektilima teškog kalibra" u blizini ureda te humanitarne organizacije u Gazi.

- Gađanje tako opasno blizu humanitarnih struktura dovodi u opasnost živote civila i humanitaraca - priopćeno je iz MKCK-a na društvenoj mreži X.

Ministarstvo zdravlja na teritoriju kojim upravlja Hamas okrivilo je Izrael za granatiranje, rekavši kako je u napadu poginulo 25 osoba i 50 ranjeno u južnoj priobalnoj oblasti Al-Mavasi, gdje se tisuće raseljenih ljudi sklanjaju u šatore.

30 mrtvih

Glasnogovornik izraelske vojske nije priznao bilo kakvu ulogu u incidentu, ali je rekao kako su "u tijeku revizije".

Na sjeveru Pojasa, teritorijalno ministarstvo zdravlja navodi kako je direktor bolnice Al-Ahli u gradu Gazi prijavio 30 mrtvih u zračnim napadima.

Glasnogovornik Agencije za civilnu obranu Mahmud Basal rekao je da je pet općinskih radnika poginulo kada je bombardirana garaža u gradu.

Izraelska invazija na Gazu počela je nakon napada Hamasovih militanata iz te palestinske teritorije 7. listopada na južni Izrael.

Uništena infrastruktura

U napadu je ubijeno 1194 ljudi, većinom civila, prema podacima AFP-a zasnovanim na službenim podacima Izraela.

Militanti su također uzeli više od 100 talaca.

U višemjesečnoj izraelskoj ofenzivi ubijeno je najmanje 37.431 osoba, također uglavnom civila, navode u Ministarstvu zdravlja Gaze koje je pod kontrolom Hamasovih militanata.

Rat je uništio veći dio infrastrukture Gaze i ostavio stanovnike bez hrane, goriva i drugih osnovnih stvari.

Kopirati
Drag cursor here to close