Koncert Taylor Swift

Planirali teroristički napad u Beču: Osumnjičen i mladić hrvatskog podrijetla

Drugi osumnjičenik, 17-godišnjak hrvatskih i turskih korijena, već je bio na Happelstadionu kada je trebao biti uhićen.
Vijesti / Svijet | 08. 08. 2024. u 13:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajanstvena policijska operacija u Ternitzu (Donja Austrija) dovela je Austrijance u srijedu navečer na vrh međunarodnih novinskih stranica.

Dvojica mladića

Nakon uhićenja dvojice osumnjičenih mladića za terorizam, a koji su navodno planirali napad na koncerte Taylor Swift u Beču, istraga se odvija punom brzinom.

Glavni osumnjičeni 19-godišnji mladić policiji je priznao planove, a među osumnjičenima je i sedamnaestogodišnjak navodno kako pišu austrijski mediji s hrvatskim i turskim korijenima, koji je već bio poznat policiji, kao i petnaestogodišnji Austrijanac turskog porijekla, piše Heute.

Glavni osumnjičenik dao je otkaz na poslu 25. srpnja i objavio da ima velike planove te od tada se pripremao za kvavi pohod. Promijenio je izgled i postao sve ovisniji o propagandi.

Sedamnaestogodišnjak, koji je poslijepodne uhićen u Beču, nedavno je prekinuo vezu s djevojkom. U kući u Ternitzu zaplijenjene su tekućine, tvari i tehnička oprema, prenosi Dnevnik.hr

Šef DSN-a (Uprave državne sigurnosti i obavještajne službe) Omar Haijawi-Pirchner pohvalio je suradnju s međunarodnim vlastima. 19-godišnjak je istraživao i preuzimao upute za izradu bombi.

Na ispitivanju je priznao da je u napadu, osim eksplozivom, htio upotrijebiti i hladno oružje. On sam nije planirao preživjeti teroristički čin. U kući su pronađene mačete, noževi, bljeskalice.

Pronađen materijal IS

"Planirao je napad eksplozivima te oružjem za ubadanje i rezanje. Napade je trebao izvesti na koncertima Taylor Swift na stadionu Ernst Happel koji su se trebali održati u četvrtak i petak. Htio je ubiti sebe i veliku grupu ljudi", rekao je Haijawi-Pirchner.

Drugi osumnjičenik, 17-godišnjak hrvatskih i turskih korijena, već je bio na Happelstadionu kada je trebao biti uhićen.

Navodno je bio zaposlenik jedne tvrtke koja je sudjelovala u organizaciji koncerta američke glazbenice. Materijal IS-a pronađen je i na njegovu mobitelu, no on je to odbio komentirati.

Treći osumnjičenik ima samo 15 godina, turskog je podrijetla i potvrdio je da se 19-godišnjak jako promijenio u posljednjih nekoliko mjeseci.

Prema Haijawi-Pirchneru, vjerojatno ima još ljudi bliskih optuženom koji su znali za planove i možda pomagali.

"Situacija je bila ozbiljna. Ipak, tragedija je izbjegnuta. U Austriji je od sredine listopada na snazi drugi najviši stupanj opasnosti od terorističkih napada. Koncerti su često omiljena meta islamističkih napadača", rekao je ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner.

Kopirati
Drag cursor here to close